Suikeralternatieven

Suiker zit in zoveel voedingsmiddelen. Waar zit het niet in? Er is veel verwarring over het onderwerp. Het begint bij de naam. Bij suiker denken we aan suiker uit de suikerpot. Maar suikers zijn een groep van koolhydraten met een zoete smaak.

Alle soorten suikers zijn cariogeen, dus niet alleen de suiker uit de suikerpot. Producten die (van nature) suikers bevatten zoals honing en (graan-)stroop bijvoorbeeld, zijn dat ook. Cliënten kunnen denken dat deze suikers geen cariës kunnen veroorzaken, maar niets is minder waar.

Ook producten waarop staat dat het gezoet is met (appel)stroop, karamel, siroop, vruchtensap, jam, honing, oerzoet bevatten suikers. Attendeer cliënten hierop. Vooral mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn vervangen suiker uit de suikerpot nog wel eens voor andere suikers.

Voor wie het boek Voeding en Mondgezondheid heeft, een uitgebreide lijst van suikerbenamingen is te vinden op bladzijde 234.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?