Zonder fluoride, kan het?

Heb jij ze ook? Cliënten die liever geen fluoride gebruiken? Ook al druist het in tegen het gangbare Advies cariëspreventie zoals dat is geformuleerd door het Ivoren Kruis, we leven in een vrij land. Ongeacht de argumenten, als mensen bij hun standpunt blijven, welk advies geef je dan? Dankzij fluoride kunnen wij dagelijks veel suiker eten, zonder dat onze tanden worden aangetast. Door de ontdekking en toepassing van dit middel in de jaren ’70 daalde de cariës prevalentie. Een andere manier om te zorgen dat cariës minder snel of niet ontstaan is het verminderen van het suikergebruik. Niet alleen de frequentie maar ook de hoeveelheid suiker in het dieet bepaald het risico op het ontstaan van cariës. Het suikergebruik in Nederland ligt iets hoger dan 40 kg per persoon per jaar (130 gram per dag). Bij deze hoeveelheid suiker heeft het gebit die extra bescherming van fluoride echt nodig. Maar als je cliënt bereidt is de hoeveelheid suiker in het dieet te verlagen naar 10 kg per jaar (ongeveer 25 gram per dag), dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid gave tanden behouden zonder fluoride. Er vanuitgaande dat er sprake is van een goede mondhygiene. De meeste suikers die wij eten zijn toegevoegd aan de voeding, adviseer de cliënt over te gaan op een  een pure, natuurlijke onbewerkte voeding. De voedingspiramide is een voorbeeld van zo een onbewerkte voeding. Door de voeding te berekenen met een online tool of app kan het suikergebruik in kaart worden gebracht.

Foto: dollarphotoclub

(Voor broninformatie zie het boek Voeding en Mondgezondheid)

Update: 24 januari 2023 op basis van Wat eet Nederland

2 gedachten over “Zonder fluoride, kan het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?