Magnesium en parodontitis (een update)

Mensen met een adequate magnesium-inname hebben een lager risico om parodontitis te ontwikkelen en meer eigen gebitselementen vergeleken met mensen die lagere serum magnesiumwaarden hebben. De onderzoeksgroep van Meisel wilde graag weten of deze magnesiumwaarden ook op lange termijn invloed hebben op het verlies van gebitselementen. Ze deden een 5 jaar follow-up studie in het Noord-Oosten van Duitsland onder meer dan 3000 mensen. Uit de studie blijkt dat het aanhechtingsverlies bij de groep met een (zeer) lage magnesium/calcium ratio (Mg/Ca-ratio) het hoogst is en verwaarloosbaar bij de groep met een hoge Mg/Ca-ratio. De verhouding beïnvloedt de progressie. Na vijf jaar was er eveneens meer tandverlies in de groep met hoge C-reactive proteïn (CRP)- waarden. CRP is marker voor systemische ontsteking. Het tandverlies werd voorkomen door een hogere Mg/Ca-ratio. De onderzoekers concluderen dat voeding rijk aan magnesium mogelijk een preventieve maatregel is tegen tandverlies door parodontitis. Voor volwassen vrouwen is de aanbevolen hoeveelheid tussen de 250-300 mg per dag. Voor mannen tussen de 300-350 mg per dag. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium zijn noten, volkorengraanproducten, vis, schaal-en schelpdieren, donkergroene bladgroenten, bananen, bessen, peulvruchten, koffie en chocolade dranken. Een veilige en maximale dosis magnesium als supplement is 250 mg. Heb je het boek Voeding en Mondgezondheid? Meer over magnesium is te vinden op bladzijde 41 en over suppletie op bladzijde 53.

Foto: dollarphotoclub

Bronnen:

Perio 2015 P0074 Role of magnesium and calcium in periodontitis and tooth loss: a 5-year follow-up P. Meisel, B. Holtfreter, M. Nauck, T. Kocher Greifswald/Germany

Voeding en Mondgezondheid, Louise Witteman,ISBN 9789081864923, 2014

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?