Leefstijlverandering bij parodontitis

De ernst en progressie van parodontitis varieert van persoon tot persoon. Het is de immunologische respons van de gastheer op de paro-bacterie die de ernst van de ontsteking en de snelheid waarmee parodontitis zich ontwikkelt, bepaalt. Het advies is daarom de risicofactoren, die de immuniteit van de cliënt beïnvloeden, in kaart te brengen. Stress, overgewicht, voedingsdeficiënties, onvolwaardige voeding, hoge glucosewaarden (bij diabetes mellitus), roken, juist medicijngebruik en onvoldoende mondhygiëne zijn risicofactoren die beïnvloedt kunnen worden door het aanleren van nieuw gedrag en adequate coping-strategieën.

De gedragsverandering heeft als doel de gevoeligheid van het orale weefsel te verminderen en de immuunrespons te reguleren. Het in kaart brengen van de risicofactoren is nodig voor het opstellen van het behandelplan en interventie-strategie. Indien wenselijk kan er worden samengewerkt met andere disciplines om zo het behandelresultaat te optimaliseren, bijvoorbeeld in geval van co-morbiditeit.

Stress Psycholoog / coach
Overgewicht Diëtist
Voedingsdeficiënties/ onvolwaardige voeding Diëtist
Diabetes Mellitus Diabetesverpleegkundige/ huisarts/ diëtist
Juist medicijngebruik (Huis)arts
Onvoldoende mondhygiëne Mondzorgverlener

Bent u in het bezit van het boek Voeding & Mondgezondheid lees dan meer over deze aanvullende condities in de hoofstukken 19, 20 en 22.

Bronnen:

Periodontal Disease and Overall Health: A Clinician’s Guide, ISBN-13: 978-0-6152-8508-5, 2010

Voeding en Mondgezondheid, Louise Witteman,ISBN 9789081864923, 2014

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?