Alcohol, parodontitis, erosie & cariës (een update)

Wat ontdekte onderzoekers afgelopen jaar over de relatie tussen alcohol, cariës, tanderosie en parodontitis?

In meerdere studies is een relatie gevonden tussen alcohol en parodontitis. Maar hoe alcohol het parodontale weefsel precies beïnvloedt is onduidelijk. In twee dierproeven vonden onderzoekers dat alcoholconsumptie bij ratten leidt tot meer verlies van alveolair bot (Bannach et al., 2015; Surkin, Ossola, Mohn, Elverdin, & Fernández-Solari, 2014).

Om er achter te komen welke microbiologische veranderingen optreden bij het gebruik van alcohol deed men onderzoek onder bijna negentig personen. De onderzochte personen waren alcohol-afhankelijk of niet en hadden parodontitis of niet. Zo ontstonden er vier groepen.

Alcohol, zo bleek uit deze studie heeft een negatieve invloed op klinische en microbiologische parodontale parameters. De groep alcohol afhankelijke gebruikers hadden een slechtere parodontale status en hogere aantallen van de micro-organismen P. intermedia, E. Correndens, F. Nucleatum (Lages et al., 2015).

In Finland vond men geen relatie tussen alcohol gebruik, cariës en parodontitis onder ruim 8000 respondenten, waarvan 80,9 % op zijn minst een keer per maand alcohol dronken (Tanner et al., 2015). Het lijkt erop dat vooral hoge en frequente alcohol inname de conditie van het parodontium beïnvloedt.

Bij Braziliaanse vrouwen die meer dan 1 glas alcohol per dag dronken is de kans groter dat zij ook parodontitis hebben, al werd deze relatie bij mannen niet gevonden (Susin, Wagner, Haas, Oppermann, & Albandar, 2014). Bij Koreaanse mannen vond men wel een relatie tussen de behandelbehoefte voor parodontitis en een hoger alcoholgebruik (Park, Han, Park, & Ko, 2014). In een andere studie in Korea vond men een statistisch significante relatie tussen de CPI (Community Periodontal Index) en hoge (schadelijke) alcoholinname bij mannen (Kim et al., 2014). Tot slot concluderen Deense onderzoekers aan de hand van onderzoek onder 65-plussers dat zware drinkers op jonge leeftijd meer kans hebben parodontitis te ontwikkelen als zij ouder zijn maar meer onderzoek is noodzakelijk (Hach, Holm-Pedersen, Adegboye, & Avlund, 2015).

 

Allemaal aan de wijn?

Matige wijnconsumptie heeft mogelijk een gunstig effect op de parodontale gezondheid van mannen (Susin et al., 2014). Iedereen dan maar aan de wijn? Nee helaas, ieder voordeel heeft zijn nadeel. Uit in vitro-onderzoek blijkt dat wijn al binnen 10 minuten het tandglazuur kan beschadigen (Kwek et al., 2015).

Geniet, maar drink met mate!

Vooral hoog alcohol gebruik is schadelijk voor de mond en heeft een ongunstige invloed op het parodontium. Het wordt mannen daarom aanbevolen dagelijks niet meer dan twee alcoholische consumpties  te gebruiken en vrouwen één.

 

Heb je het boek Voeding en Mondgezondheid en wil je verder lezen over alcohol. Lees meer op bladzijde 46, 78, 92, 178 en 198.

Foto’s: RobinHealhtGames en Voedingspiramide

Referenties:

Bannach, S. V., Teixeira, F. B., Fernandes, L. M. P., Ferreira, R. O., Santana, L. N. da S., Fontes-Júnior, E. A., … Prediger, R. D. (2015). Alveolar bone loss induced by chronic ethanol consumption from adolescence to adulthood in Wistar rats. Indian Journal of Experimental Biology, 53(2), 93–7. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25757239

Fiehn, N.-E., & Christensen, L. B. (2015). Examination of lifestyle factors and diseases in teaching periodontology in dental education in the Nordic countries. European Journal of Dental Education : Official Journal of the Association for Dental Education in Europe. doi:10.1111/eje.12136

Hach, M., Holm-Pedersen, P., Adegboye, A., & Avlund, K. (2015). The effect of alcohol consumption on periodontitis in older Danes. International Journal of Dental Hygiene. doi:10.1111/idh.12121

Kim, H.-S., Son, J.-H., Yi, H.-Y., Hong, H.-K., Suh, H.-J., & Bae, K.-H. (2014). Association between harmful alcohol use and periodontal status according to gender and smoking. BMC Oral Health, 14, 73. doi:10.1186/1472-6831-14-73

Kwek, S. X. R., Mian, M., Hall, C., Xie, Z., Yong, R., Kaidonis, J., … Ranjitkar, S. (2015). Nanoscratch testing for the assessment of enamel demineralization under conditions simulating wine erosion. Australian Dental Journal, 60(1), 12–7. doi:10.1111/adj.12277

Lages, E. J. P., Costa, F. O., Cortelli, S. C., Cortelli, J. R., Cota, L. O. M., Cyrino, R. M., … Gomez, R. S. (2015). Alcohol Consumption and Periodontitis: Quantification of Periodontal Pathogens and Cytokines. Journal of Periodontology, 1–14. doi:10.1902/jop.2015.150087

Park, J.-B., Han, K., Park, Y.-G., & Ko, Y. (2014). Association between alcohol consumption and periodontal disease: the 2008 to 2010 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Journal of Periodontology, 85(11), 1521–8. doi:10.1902/jop.2014.130782

Surkin, P. N., Ossola, C. Á., Mohn, C. E., Elverdin, J. C., & Fernández-Solari, J. (2014). Chronic alcohol consumption alters periodontal health in rats. Alcoholism, Clinical and Experimental Research, 38(7), 2001–7. doi:10.1111/acer.12436

Susin, C., Wagner, M. C., Haas, A. N., Oppermann, R. V, & Albandar, J. M. (2014). The association between alcohol consumption and periodontitis in southern Brazilian adults. Journal of Periodontal Research. doi:10.1111/jre.12242

Tanner, T., Päkkilä, J., Karjalainen, K., Kämppi, A., Järvelin, M.-R., Patinen, P., … Anttonen, V. (2015). Smoking, alcohol use, socioeconomic background and oral health among young Finnish adults. Community Dentistry and Oral Epidemiology. doi:10.1111/cdoe.12163

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?