Omega-3 bij parodontitis

Omega-3 ontstekingsremmend

Voldoende inname van omega-3 vetzuren en beperkte inname van omega-6 vetzuren heeft een regulerende werking bij ontstekingen. Uit omega-3 vetzuren vormen zich in het lichaam ontstekingsremmende prostaglandinen (o.a. type PGE1), terwijl de ontstekingsbevorderende prostaglandinen (o.a. type PGE2) zich uit arachidonzuur (omega-6) vormen.

Werkt omega-3 ook bij parodontitis?

Er zijn een aantal manieren waarop onderzoekers hier achter proberen te komen. In een aantal onderzoeken wordt er gezocht naar een verband tussen de inname van de verschillende vetzuren en parodontitis bij een grote groep mensen. Dergelijk onderzoek is in ook uitgevoerd door Jauhiainen. De onderzoekers concluderen dat de inname van omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren is niet consistent gerelateerd aan het aantal verdiepte pockets en gingivale bloedingen (periodontal pocketing)

Bij andere onderzoeken geeft men cliënten met parodontitis een therapeutische dosis omega-3 vetzuren en meet men de effecten in het bloed en op het parodontium. Omega-3 wordt gesuppleerd in de vorm van EPA of DHA. Dit zijn de omega-3 vetzuren uit vette vis.

Er is veel onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende werking van visvetzuren bij auto-immuunaandoeningen. Bij ziekten als reumatoïde artritis en hebben deze vetzuren (in hoge dosering)  een therapeutisch effect. Er zijn aanwijzingen dat visvetzuren (omega-3) ook zinvol is bij parodontitis, maar in twee recente onderzoeken (na de publicatie van het boek Voeding en Mondgezondheid) naar het effect van omega-3 suppletie bij de behandeling van parodontitis vond men geen consistente uitkomsten (Deore et al., 2014; Martinez et al., 2014). De vetzuren zijn niet de enige mediatoren die betrokken zijn bij het moduleren van de ontstekingsreactie. Houd hier ook rekening mee bij het interpreteren van de onderzoeksresultaten.

Welk advies geef ik mijn cliënt?

Ook al is er geen consistent bewijs dat omega-3 helpt bij het verminderen van de ontstekingsreactie bij parodontitis, het staat buiten kijf dat omega-3 vetzuren belangrijk zijn voor het behoud van onze gezondheid. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is een dagelijks inname van 450 mg adequaat. Dit komt neer op wekelijks 2 x vette vis te eten ( of 2 x mager en 1 x vet). Maar uiteindelijk is ook de balans tussen de omega-3 en 6 vetzuren van belang. Eet producten die rijk zijn aan omega-6 vetzuren (vlees en zonnebloemolie) beperkt.

Een advies met betrekking tot de vetzuren zal altijd onderdeel moeten zijn van een totaal voedingsadvies die als doel heeft de ontstekingsgevoeligheid van de cliënt te verlagen.

Een voeding ter vermindering van de ontstekingsgevoeligheid is rijk aan omega-3 vetzuren (vette vis), vitamines en mineralen (de enzymen die de vetzuren omzetten in o.a. de prostaglandines zijn afhankelijk van vitamines en mineralen) en arm aan trans-, verzadigde-en omega 6 vetzuren en toegevoegde suikers (kant-en-klaar producten, bakkerswaren, zoete dranken en snoep) alcohol. Afhankelijk van het voedingsgedrag van de cliënt en de gezondheidsstatus (co-morbiditeit) zal dit advies individueel zijn.

Meer over omega-3 vetzuren, de prostaglandinesynthese en parodontitis kan je vinden vanaf bladzijde 26 en 128 van het boek Voeding en Mondgezondheid.

Deore, G. D., Gurav, A. N., Patil, R., Shete, A. R., Naiktari, R. S., & Inamdar, S. P. (2014). Omega 3 fatty acids as a host modulator in chronic periodontitis patients: a randomised, double-blind, palcebo-controlled, clinical trial. Journal of Periodontal & Implant Science, 44(1), 25–32. doi:10.5051/jpis.2014.44.1.25

Martinez, G. L., Koury, J. C., Martins, M. A., Nogueira, F., Fischer, R. G., Gustafsson, A., & Figueredo, C. M. S. (2014). Serum level changes of long chain-polyunsaturated fatty acids in patients undergoing periodontal therapy combined with one year of omega-3 supplementation: a pilot randomized clinical trial. Journal of Periodontal & Implant Science, 44(4), 169–77. doi:10.5051/jpis.2014.44.4.169

P0054 Periodontal pocketing and gingival bleeding in relation to intake of omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) L.M. Jauhiainen1, P. Ylo€stalo1, S. M€annisto€2, N. Kanerva2, M. Knuuttila3, A.L. Suominen1 1Kuopio/Finland, 2Helsinki/Finland, 3Oulu/Finland

2 gedachten over “Omega-3 bij parodontitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?