Borstvoeding, geen gevaar voor het kindergebit.

Borstvoeding

Borstvoeding kan na doorbraak van de tandjes zorgen voor caviteiten. Dit geldt ook voor zuigelingen die gevoed worden met de fles. Zover bekend maakt het hierbij niet uit of de melk uit de borst of de fles afkomstig is, ook al ligt de tepel bij borstvoeding dieper in de mond waardoor de tanden minder worden blootgesteld.

Het is een fabeltje dat tanden en kiezen die later doorkomen sterker zijn. Maar als een kindje pas tanden krijgt op éénjarige leeftijd is bij een groot deel van de kinderen de borstvoeding / flesvoeding gestopt. Vanuit tandheelkundig oogpunt is het belangrijk om een kindje vanaf negen maanden uit een bekertje (geen anti-lekbeker) te leren drinken.  De kans op cariës is zo kleiner.

Voorkomen van cariës door borstvoeding

Omdat de voed-frequentie bij flesvoeding lager is, geeft dit een in de regel een lager risico op het ontstaan van cariës, maar uiteindelijk is toch de frequentie van inname een erg belangrijke factor. Dus of het nu op normale melk of bijvoorbeeld borstvoeding gaat maakt eigenlijk niet uit. Wanneer een kind gedurende de gehele nacht kan drinken uit de borst of fles verhoogt dit het risico op het ontstaan van caviteiten. Het advies is maximaal zeven eet-en drinkmomenten.

Risico’s van borstvoeding

We weten niet wat de prevalentie is van cariës, die ontstaan door het geven van borstvoeding. Hier is geen onderzoek naar gedaan en dus ontbreken concrete cijfers.  Toch denk ik dat in de praktijk de risico’s wel meevallen. Doorgaans breken de eerste tandjes door tussen de 6 en 9 maanden. Maar het aantal kinderen dat met zes maanden nog borstvoeding krijgt is heel laag. Maar 1 op de 3 van de kinderen krijgt na drie maanden nog borstvoeding en 1 op de 5 met zes maanden (Nationaal Kompas 2010). Daarnaast blijkt uit epidemiologische data blijkt dat geïsoleerde volkeren met een traditionele voeding weinig last hebben van cariës. Deze kinderen werden allemaal borst gevoed. Dit doet de waarschijnlijkheid toenemen dat de meeste zuigflescariës ontstaan door het gebruik van zuigflessen gevuld met zoete drank (en het eten van zoetigheid) verspreid over dag en nacht. Borstvoeding is op bevolkingsniveau geen groot risico voor het ontstaan van cariës.

Voordelen van borstvoeding

De voordelen van borstvoeding zijn talrijk. Het is de beste voeding voor het pasgeboren kind.  Een uitgebreid overzicht van alle voordelen vind je op deze prachtige website over borstvoeding van lactatiekundige en diëtist Stefan Kleintjes.

Cariogeniteit van melk(suiker)

De cariogeniteit van lactose is het laagst van alle suikers. Daarnaast bevat zuivel calcium en fosfaat dat helpt zuren neutraliseren. Ongezoete zuivel, in adequate hoeveelheid is daarom een goede vervanger van zoete dranken in de zuigfles. Let wel tijdens één van de zeven eetmomenten. Water daarentegen kan altijd.

Advies

Omdat borstvoeding zo belangrijk is voor de gezondheid van het kind is het WHO-advies als volgt:

Zes maanden volledige borstvoeding vervolgens tot de tweede verjaardag borstvoeding naast ander voedsel. Daarna kan de borstvoeding naar wens worden doorgezet.

 In de Nederlandse richtlijn Voeding en Eetgedrag adviseert men de bijvoeding te starten tussen de leeftijd van vier tot zes maanden te starten in de vorm van ‘oefenhapjes’ i.v.m. smaakontwikkeling. Zoals de term al zegt: dit zijn hapjes om te oefenen.

Schrik mensen liever niet af met verhalen over de cariogeniteit van borstvoeding en moedig borstvoeding liever aan. Adviseer ze contact met je op te nemen zodra de tandjes van het kind zijn doorgebroken.

Met dank aan mondhygiënist Eline Nauta en Kinderdiëtist Brenda Glas. Meer lezen over kindervoeding doe je in het boek Voeding en Mondgezondheid vanaf bladzijde 192.

Eén opmerking over 'Borstvoeding, geen gevaar voor het kindergebit.'

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?