Vraag uit de praktijk: Is Slimpie tandvriendelijk?

Mondhygiënist Lisanne Lageweg van kinderpraktijk TandInzicht krijgt geregeld van ouders de vraag: ” Ik geef mijn kind tegenwoordig Slimpie, kan dit ook kwaad?” 

Om antwoord te geven op deze vraag is het belangrijk het etiket te lezen. We nemen als voorbeeld Slimpie aardbei:

Wat valt hier op?

Het product bevat vruchtensap uit concentraat. Dit levert een zeer kleine hoeveelheid koolhydraten. We kunnen uit de ingrediëntendeclaratie niet opmaken hoeveel. Daarvoor moeten we de voedingswaarde declaratie nalezen:

Deze hoeveelheid koolhydraten/ suikers in het product Slimpie is verwaarloosbaar en zal de kans op cariës niet verhogen.

De ingrediënten in de declaratie staan altijd op volgorde van hoeveelheid. Na water en vruchtensap uit concentraat is citroenzuur het meest aanwezig in dit product.

Het citroenzuur is erosief voor de tanden en bevordert daarmee het slijtage risico.

Als je op de smaak zou afgaan zou je niet verwachten dat er zoveel citroenzuur in Slimpie zit. Dit wordt gemaskeerd door de zoetstoffen.

Zoetstoffen zijn zoetmakers die geen calorieën bevatten. Zoetstoffen zijn niet cariogeen en vormen daarom geen cariësrisico.

Conclusie:

Slimpie is niet cariogeen maar wel erosief voor de tanden. Het kan gebruikt worden als drank tijdens een van de zeven eet-en drinkmomenten, maar is zeker niet tandvriendelijk!

Zou ik het ook aanraden? Ik niet, maar er zijn misschien kinderen en ouders waarbij je Slimpie of een soortgelijk drankje, gegeven de omstandigheden wel aanraadt tijdens één van de zeven eetmomenten. Mijn belangrijkste redenen om het niet te adviseren zijn:

  1. Ook al lijkt Slimpie boordevol fruit ( als je zo naar de verpakking kijkt). Er zit haast geen fruit in. Slimpie draagt niet bij aan de inname van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, bioflavonoïden en antioxidanten. Als je dan toch iets zuurs gebruikt, dan liever een glas versgeperste sinaasappelsap of een zelfgemaakt ijsje van gepureerd fruit.
  2. Zoetstoffen zijn goedgekeurde E-nummers. Dit betekent dat ze de veiligheidstest van de EFSA hebben doorstaan. Toch raad ik persoonlijk geen producten met zoetstoffen aan. De zoete smaak is als het ware een verslavende smaak. Met een zoet smakend drankje, gezoet met zoetstoffen, krijg je wel minder calorieën binnen, maar wen je niet aan minder zoet. De verleiding om zoetigheid te blijven eten en drinken in de praktijk zal groot blijven. Je gebruikt zoetstof-gezoete dranken om slank te blijven of worden, maar het is te betwisten of dit ook lukt. Juist veel mensen met overgewicht gebruiken deze dranken.
  3. Water is het beste drankje om te drinken. In Nederland is dit ook opgenomen in de JGZ Richtlijn Voeding en Eetgedrag. In de kinderkliniek TandInzicht brengen ze dit naar mijn idee wel heel leuk aan de man.

Meer over het lezen van verpakkingen en het beoordelen van producten? Heb je het boek Voeding en Mondgezondheid dan lees je meer in hoofdstuk 27 (blz 228).

 foto’s:  www.slimpie.com, met uitzondering van de laatste foto. Die komt van kliniek TandInzicht.

Eén opmerking over 'Vraag uit de praktijk: Is Slimpie tandvriendelijk?'

  1. Goed om te weten waar ik op moet letten bij het kopen van voedingsmiddelen en dranken. Mijn kinderen drinken ook graag limonade en ik wil voorkomen dat ze gaatjes krijgen. Ik zal zuren en zoetstoffen ook meer in de gaten gaan houden in de supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?