De Richtlijn Goede Voeding 2015 voor tandartsen en mondhygiënisten.

De gezondheidsraad heeft een nieuwe richtlijn Goede Voeding uitgebracht.

De adviezen zijn er op gericht chronische ziekten te voorkomen. Enkele voorbeelden van chronische ziekten die de Gezondheidsraad met het voedingsadvies wil voorkomen zijn: coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, DM type 2, longziekten (COPD), kanker, dementie en depressie.

Hieronder vind je de belangrijkste adviezen van de richtlijnen goede voeding 2015 met een korte toelichting gericht op de mondgezondheid.

 • het advies van de gezondheidsraad
 • korte algemene toelichting
 • invloed mondgezondheid
 • Eet dagelijks meer plantaardig en minder dierlijke voedingsmiddelen

Prima advies, meer plantaardige voeding, betekent o.a. meer kalium en meer vezels. Gunstig voor de algemene gezondheid.

 • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit.

Dit advies is prima, een beetje meer kan geen kwaad. Maar de meeste Nederlanders hebben al moeite om dit te halen!

Voldoende vitamine C uit groente en fruit verlaagt ook het risico op mondkanker en parodontitis.

 • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.

Rood en bewerkt vlees verhoogt het risico op darmkanker. Onder rood vlees verstaan we het vlees afkomstig van koe, schaap en varken.

 • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.

Zuivel, mits je het kan verdragen is een goede bron van zuivel.

Voldoende zuivel verlaagt de kans op het ontwikkelen van parodontitis. En zuivelproducten zijn niet erosief en cariogeen. Ze hebben zelfs een bufferende werking.

 • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.

Noten zijn goede leveranciers van onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen.

Noten zijn voor de tanden een veilig tussendoortje: niet erosief en cariogeen.

 • Maximaal 7 eieren per week

Prima advies, dat dagelijks een ei het cholesterol verhoogt is een achterhaalt fabeltje.

 • Eet wekelijks peulvruchten en vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten. Eet dagelijks tenminste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.

Peulvruchten (bonen, linzen en erwten) zijn in  veel huishoudens van tafel verdwenen. Het is fijn dat de Gezondheidsraad ze weer een plekje geeft.  90 Gram volkorenproducten komt overeen met 2-3 sneetjes brood. Zetmeel is een gezondere bron van koolhydraten dan suikers.

Hoe meer voedingsvezels (bij gelijkblijvende energie-inname) hoe lager de kans is parodontitis te ontwikkelen. En ook voor het gebit is zetmeel gezonder dan suiker.

 • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarines, vloeibaar bak-en braadvet en plantaardige oliën.

Ik persoonlijk zal mijn clienten dit advies nooit geven. Mij is geen onderzoek bekend dat aantoont dat in de fabriek geproduceerde vetten (harde margarine, bak- en braadvetten, zachte margarines, vloeibaar bak-en braadvet) gezonder zijn dan natuurlijke vetten en oliën Mijn voorkeur heeft het gebruik van roomboter (met mate) en plantaardige olie (zoals olijfolie)

Mogelijk helpen vetten bij de maaltijd de tanden beschermen tegen inwerking van bijvoorbeeld voedingszuren.

 • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.

Vette vis (rijk aan omega-3 vetzuren) verlaagt de gevoeligheid voor ontstekingen in het lichaam via de aanmaak van prostaglandinen van het type 1.

De rol van omega-3 vetzuren bij parodontitis is nog niet helemaal opgehelderd, lees hier meer over omega-3 en parodontitis

 • Drink dagelijks drie koppen zwarte of groene thee (zonder suiker).

Het thee advies geeft de Gezondheidsraad omdat dit o.a. het risico op een beroerte verlaagt.

Ik ben blij met deze tandvriendelijke drankjes. Groene thee remt de aanhechting van streptococcus mutans en groene thee kan een bijdrage leveren aan de preventie van parodontitis.

 • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.

Dit is gunstiger voor het cholesterolgehalte.

Voor tandaanslag maakt het niet uit!

 • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.

Dat suikerhoudende dranken het risico op overgewicht en diabetes verhogen wisten we al. Maar nu een officieel advies waarin staat dat water, thee en koffie goede vervangers zijn.

Dit is zowel gunstig tegen cariës als ter preventie van gingivitis en parodontitis.

 • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Alcohol levert geen bijdrage aan de gezondheid.

Prima, dit komt zeker ook de mondgezondheid ten goede. Alcoholgebruik verhoogt het risico op mondkanker. Meer over alcohol en de mond lees je in deze blog.

 • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.

Voor onder meer de bloeddruk is een lage inname van zout wenselijk. Natrium is een onderdeel van zout dat samen met kalium de bloeddruk reguleert. Eet dagelijks veel kalium (rijkelijk aanwezig in groente en fruit) weinig zout en gezouten voedingsmiddelen.

 • Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.

Zwangeren, mensen met een donkere huidskleur, senioren, kinderen. Voor elk van hen bestaat een aanvullende behoefte voor een of meerdere supplementen. Maar de Gezondheidsraad ziet wat mij betreft wel iets over het hoofd. In bepaalde gevallen is een voedingssupplement zeker aan te raden. Bij voedingsdeficiënties door bijvoorbeeld verminderde eetlust, ziekte of beperkte voedselkeuze bij allergie of als therapie.

Voedingssupplementen hebben bij verschillende aandoeningen een therapeutisch effect. Bij koortslip, glossitis, cheilitis angularis en aften bijvoorbeeld kunnen voedingssupplementen als therapie worden ingezet.

Wil je meer lezen over de achtergronden van deze blog?

Richtlijnen Goede Voeding 2015

Voedingspiramide, voor een voorbeeld voeding. Scroll over de piramide voor meer informatie over de verschillende productgroepen.

boek Voeding en mondgezondheid 2014, Louise Witteman

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?