L-lysine preventief bij koortslip

De wintersport komt eraan. Dat betekent voor veel vakantiegangers een koortslip. Maar dit hoeft niet!

Het aminozuur l-lysine kan ter preventie of bij de behandeling van een koortslip worden ingezet. Van het onderzoek wat hiernaar gedaan is geef ik in mijn boek Voeding en mondgezondheid een uitgebreid overzicht. Er is recent geen nieuw onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen l-lysine en koortslip.

In deze blog wil ik een praktijkvoorbeeld geven. Tijdens één van mijn cursussen vroeg ik: “Wie heeft er al ervaring met de suppletie van lysine bij een koortslip/ herpes simplex?”

Een cursist stak haar hand op en vertelde het volgende:

” Ik moest mij maandelijks ziek melden, vanwege mijn koortslip, die zich tot de neus en verder over het aangezicht verspreidde. Sinds ik l-lysine gebruik heb ik deze uitbarstingen nog maar 1-2 keer per jaar en is ook de ernst van de symptomen verminderd.”

Niet alleen lysine, maar ook een een hoge inname van arginine en de suppletie van zink en vitamine C zijn onderzocht in relatie tot de preventie en behandeling van het herpes simplex virus.

Met de wintersport voor de deur een aantal eenvoudige adviezen:

  • Bescherm de lippen tegen zonlicht en uitdroging
  • Deel geen drinkgerei en bestek met anderen
  • Eet geen (grote hoeveelheden) chocolade en noten ( rijk aan arginine)
  • Gebruik preventief een l-lysine supplement*

Volg voor het geven van een effectief en veilig suppletie-advies altijd het Stappenplan voedingssuppletie veiligheid en effectiviteit ( zie ook bladzijde 260 van het boek Voeding en mondgezondheid voor het stappenplan en meer achtergrondinformatie).

Meer over koortslip en de achtergrond van de  adviezen lees je op bladzijde 157 van het boek Voeding en mondgezondheid.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?