Vitamine C of guave bij parodontitis?

Bij het ‘JAVA-project on periodontal disease’ bestuderen onderzoekers sinds 1987 een groep mensen woonachtig op het Indonesische eiland Java. Wat hebben de onderzoekers sindsdien ontdekt over vitamine C en guave bij parodontitis? Een update

1. Plasma vitamine C waarden geassocieerd met parodontitis

In 2007  vonden onderzoekers  van het JAVA-project een negatieve associatie tussen plasma vitamine C -levels en aanhechtingsverlies. Zij concludeerde hierbij voorzichtig dat vitamine C deficiëntie bijdraagt aan de ernst van parodontitis.

2. Vitamine C suppletie reduceert paropathogenen

Aan  bijna 100 mensen met een geschiedenis van parodontitis werd 90 dagen een supplement gegeven met vitamine C,  calcium en flavonoïden. Bij deze mensen daalde het aantal subgingivale paro-patohogenen substantieel. Er was geen controlegroep bij het onderzoek betrokken en daarom trekken de onderzoekers van het JAVA-project de voorzichtige conclusie dat dit supplement mogelijk helpt de aantallen paro-pathogenen te reduceren.

 

Guave biedt bescherming tegen parodontitis

Onderzoekers van het JAVA-project ontdekte per toeval dat de consumptie van guave mogelijk bescherming biedt tegen parodontitis bij  ondervoede mensen. Guave is een fruit dat ontzettend veel vitamine C bevat (195 mg per stuk). Het is dus wachten op nog meer onderzoek van deze groep. Is het nu de vitamine C of een ander bestanddeel in guave dat bescherming biedt?

Praktijkadvies

Adviseer cliënten dagelijks minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit te consumeren. Ter preventie van parodontitis en ter ondersteuning van de behandeling. Vooral koolsoorten, citrusfruit, kiwi en guave zijn rijk aan vitamine C.

Ben je in het bezit van het boek Voeding & Mondgezondheid. Lees meer over vitamine C en voedingssupplementen en de rol bij parodontitis in hoofdstuk 13 (bladzijde 124). Meer over vitamine C en parodontitis lees je ook in deze blog

 

Bronnen:

Amaliya, A., Laine, M. L., Delanghe, J. R., Loos, B. G., Van Wijk, A. J., & Van der Velden, U. (2015). Java project on periodontal diseases: periodontal bone loss in relation to environmental and systemic conditions. Journal of Clinical Periodontology, 42(4), 325–32. doi:10.1111/jcpe.12381

Amaliya, A., Laine, M. L., Loos, B. G., & Van der Velden, U. (2015). Java project on periodontal diseases: effect of vitamin C/calcium threonate/citrus flavonoids supplementation on periodontal pathogens, CRP and HbA1c. Journal of Clinical Periodontology. doi:10.1111/jcpe.12478

Amaliya, Timmerman, M. F., Abbas, F., Loos, B. G., Van Der Weijden, G. A., Van Winkelhoff, A. J., … Van Der Velden, U. (2007). Java project on periodontal diseases: the relationship between vitamin C and the severity of periodontitis. Journal of Clinical Periodontology, 34, 299–304.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?