Aanmaaklimonade.

Een vraag uit de praktijk:

In sommige aanmaaklimonades staat bij de ingrediënten: vruchtensap uit concentraat. Wordt hiermee fructose bedoeld? Fructose is toch ook soort suiker? Zou dit dan niet in de voedingswaarde tabel vernoemd moeten worden als suiker? 

Bijvoorbeeld bij RAAK staat ondanks dat er 10% (vruchtensap)concentraat toegevoegd is, in de tabel met voedingswaarden dat het 0 g suiker bevat.

Antwoord:

Als vruchtensap uit concentraat bij de ingrediëntendeclaratie staat vermeld betekent dit, dat de producent dit als ingrediënt heeft toegevoegd. Als je het vergelijkt met een recept:  De producent heeft bij het maken van de aanmaaklimonade geen fructose toegevoegd maar vruchtensap uit concentraat. Er wordt hiermee dus geen fructose bedoeld.

In vruchtensap zit wel fructose. Fructose is hetzelfde als vruchtensuiker en is van nature aanwezig in fruit en dus ook in het sap ervan. Fructose is een monosaccharide en dus cariogeen.

Uit onderstaande ingrediëntendeclaratie van RAAK blijkt dat 10% van het totale product bestaat uit vruchtensap uit concentraat. Uit de volgorde van de ingrediëntendeclaratie kan je opmaken dat er meer water in de limonade aanwezig is dan vruchtensap uit concentraat en minder voedingszuren dan vruchtensap uit concentraat.

De voedingswaarde declaratie:

Een producent heeft drie mogelijkheden om de voedingswaarde te bepalen:

  1. Door analyse van de voedingswaarde van het levensmiddel door een laboratorium
  2.  Door berekening op basis van de gemiddelde voedingswaarde van de gebruikte 3. grondstoffen. In dit geval wordt de voedingswaarde van het ‘recept’ berekend op basis van de ingrediënten. De voedingswaarde van de ingrediënten kan hij opzoeken in de NEVO-tabel
  3. Door de voedingswaarde te baseren op algemeen bekende en geaccepteerde waarden. De producent kan bijvoorbeeld voedingswaarde die bekend is van een melk of roomboter of appelsap op de melk, roomboter of appelsap zetten die hij verkoopt. Hij hoeft dan niet zijn eigen product te laten onderzoeken in een laboratorium. Hij kan deze gegevens opzoeken in de NEVO-tabel.

Er zijn richtlijnen voor het afronden en de toegestane afwijkingen.

De hoeveelheid suiker  mag als volgt worden afgerond:

≤ 0,5 g per 100 g = 0

< 10 g per 100 g: 1 cijfer achter de komma

≥ 10 g per 100 g: geen cijfer achter de komma

In de RAAK limonade is 0,2 gram koolhydraten aanwezig, waarvan volgens het etiket 0 gram suikers (mono-en disaccharide). Dit komt waarschijnlijk door afronding. Minder dan 0,5 gram suiker mag worden afgerond naar o.

Meer informatie over het lezen van verpakkingen lees je hier of in het boek  Voeding en Mondgezondheid (hoofdstuk 27) en in het boek Voedingspiramide

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?