Implementeer voeding in de praktijk. Start maandag nog!

 

Je weet welke invloed voeding heeft op de mondgezondheid. Er is genoeg literatuur, die de relatie aantoont, beschikbaar. Maar hoe zet je deze kennis nu om naar een voedingsadvies aan de cliënt?  In de praktijk lopen mondzorgverleners tegen vragen aan als:

Hoe krijg ik snel inzicht in de voeding van mijn cliënt?

Hoe zorg ik voor een gestructureerde voedingsanamnese?

Hoe maak ik de voedingsanamnese minder belastend voor de client?

Welke vragen stel ik bij cariës, tanderosie en parodontitis?

Hoe zorg ik dat de client het voedingsadvies onthoudt?

Hoe zorg ik ervoor dat de cliënt het voedingsadvies opvolgt?

Hoe geef ik aanvullende folders over voeding mee?

 

De voedingsanamnese

Een voedingsadvies start met een  (voedings)anamnese. Het afnemen van een gestructureerde anamnese verkleint de kans dat je iets vergeet te vragen. Bij tanderosie vraag je misschien wel snel naar frisdrank, maar niet bijvoorbeeld altijd naar het gebruik van augurken, rauwkost of smoothies, waardoor je geen volledig beeld hebt van de voedingsrisico’s.

Om er voor te zorgen dat je sneller meer grip krijgt op het voedingspatroon van de cliënt heb ik de digitale voedingsanamnese ontwikkelt als onderdeel van de Informed-app. Je kan er voor kiezen om samen met de cliënt de anamneses aan de stoel af te nemen. De cliënt kan het ook zelf doen in de wachtkamer.

Er zijn vier voedingsanamneses:

preventieve voedingsanamnese- snelle indruk van risicofactoren cariës en tanderosie

voedingsanamnese volwaardig – beoordeel of de voeding volwaardig is, als onderdeel van de parodontitis behandeling

voedingsanamnese suikers en zuren – risicovoeding voor cariës en tanderosie

voedingsanamnese compleet – uitgebreid beeld

 

Aanvullende anamneses

Naast de voedingsanamnese kan je ook aanvullende anamneses afnemen met de Informed-app. Deze zorgen ervoor dat je het (voedings)advies beter kan afstemmen op het individu. Ze geven antwoord op vragen als:

Welke belemmeringen ervaart de cliënt bij het veranderen van zijn voedingspatroon?

Wat wil de cliënt bereiken?

Hoe gemotiveerd is hij?

Hoeveel vertrouwen heeft zij in haar eigen kunnen?

Krijgt de cliënt voldoende sociale steun?

Is dit het juiste moment om de voeding aan te pakken? 

Welke invloed hebben sport en werk op het voedingspatroon?

 

De basis voor het voedingsadvies

Als het beeld compleet is maak je samen met de cliënt een voedingsadvies / verander-plan. Doordat je meer over de client weet kan je het voedingsadvies beter afstemmen. Stel je cliënt eet veel tussendoortjes. Dan kan je alleen advies op maat geven als je weet waarom je cliënt dit doet. Slaat zij maaltijden over? Heeft zij diabetes? Is hij een lekkerbek, emotie-eter of heeft hij last van lage bloedsuikers?

Wat moest ik ook alweer doen?

Alles wat je bespreekt en adviseert kan je eenvoudig noteren in de Informed-app. De Informed-app creëert een verslag van hetgeen tijdens het consult is besproken.  Je kunt dit verslag direct na de behandeling aan de cliënt doorsturen. Zo kan de cliënt alles nog eens rustig nalezen. Daarnaast kan hij de door de mondzorgverlener toegevoegde folders  van de Informed-app over: verstandig snacken, suiker en cariës, voeding en parodontitis, hongergevoel voorkomen of hoe ziet gezonde voeding eruit? er nog eens op naslaan.

Hoe makkelijk en klantvriendelijk kan het zijn? Start maandag nog!

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Implementeer voeding in de praktijk. Start maandag nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?