Voeding bij Dental and Mental care

Yvonne is mondhygiënist en praktijkeigenaar van Dental and Mental care. We vroegen haar  wat zij haar cliënten over voeding adviseert.

Je praktijk heet Dental and Mental care, vanwaar de naam?

De naam heb ik gekozen omdat ik behalve de zorg in de mond ook het stukje erom heen meeneem in mijn advies en behandeling naar de cliënt toe. Een persoon is niet alleen een mond met plaque, tandsteen en eventueel bloedend tandvlees. Er zit een mens van vlees, bloed, spanning, stress, gewoontes, situaties en soms ook medicijngebruik omheen. Dit alles heeft invloed op de mond en mondgezondheid. Ik vind het heel belangrijk om dat mee te nemen in mijn advies naar de cliënten toe.

Wie zijn jouw cliënten?

Mijn cliënten zijn er vanaf de leeftijd van 8 jaar en mijn oudste cliënt is om dit moment 92, waar ik super trots op ben! De oudere categorie cliënten begint heel langzaam aan te groeien. Ik persoonlijk bedoel bij de oudere cliënt de mensen vanaf 75 jaar en ouder. De grootste groep is die tussen de 45- 65 jaar. Dus eigenlijk vanaf jongs af aan in de stoel voor advies en behandeling.

Welke plaats heeft voeding in jouw praktijk?

Voeding heeft een plaats in elk advies. Ik zal geen intake doen zonder te vragen naar voeding, voedingsgewoonten en de zuurmomenten op een dag. Afhankelijk van een eventuele verwijsbrief en daarin aangegeven klachten ga ik er dieper op in. Maar wat ik altijd benoem is in ieder geval niet meer dan 7 zuurmomenten per dag en minimaal 30 minuten tussen eten en poetsen.

Wat betreft de verdere adviezen, dit is echt geheel afhankelijk van de vragen/klachten van de cliënten. Maar ik zie voeding niet als een los onderdeel van de behandeling, het is een integraal onderdeel van mijn behandeling. Ik vraag bij mensen ook na, in de nazorg, hoe het gaat met de aangegeven adviezen en of ze het nog volhouden. Bij lichte achteruitgang in de mond vraag ik ook altijd na of er veranderingen zijn wat betreft het voedingspatroon. Tevens vraag ik nu ook vaker door op de variatie van voeding en gebruik van voedingssupplementen, aangezien dit steeds vaker gebruikt wordt.

Welke klachten gerelateerd aan voeding zie je in de praktijk en hoe help je de cliënten hierbij?

Met name klachten gericht op cariës en tanderosie. De klachten rondom cariës zijn toch wel het meest makkelijk terug te herleiden naar voeding en voedingsgewoontes. Ook voor cliënten het meest makkelijk op te pakken gezien de resultaten die behaald kunnen worden met kleine aanpassingen. Maar ook duidelijke adviezen wat betreft het ontstaan en verder ontwikkelen van tanderosie en ook verkleuringen gerelateerd aan voeding en voedingsgewoonten zijn goed uit te leggen aan mensen. Zeker gezien de veranderingen in de tandheelkunde dat iedereen een stralend wit gebit wil. De basis

daarvan begint bij jezelf en de gewoontes. Niet alleen het poetsen en reinigen van de mond maar juist ook de voeding en voedingsgewoonten.

Hoe vergaar je informatie over de voedingsstatus van de cliënt tijdens het consult?

Eigenlijk altijd mondeling, heel zeldzaam op schrift. Dit laatste alleen bij zeer goed gemotiveerde cliënten die er voor open staan om er tijd en moeite in te steken het onderste uit de kan te halen.

Wat is jouw belangrijkste voedingsadvies aan de cliënt bij parodontitis?

Daar heb ik daar geen standaard advies voor, dit is per cliënt verschillend en heeft zeer zeker te maken met de voedingsgewoontes tot dan toe. Ik vraag wel door op eetmomenten, suikergebruik van de dag. Verder is medicijngebruik van grote invloed, stress, leefstijl op dat moment, thuis- situatie.

Is er volgens jou voldoende goed voorlichtingsmateriaal beschikbaar over voeding en mondgezondheid?

Persoonlijk vind ik het heel lastig om voorlichtingsmateriaal als goed te bestempelen omdat ik zelf vind dat voorlichtingsmateriaal wat gemaakt wordt nog steeds bedoeld is om aan grote groepen mee te kunnen geven. Dit is niet op de persoon gericht, ik ga er van uit dat elke cliënt een eigen individu is met eigen gewoontes, ideeën en situaties. Verder is er zoveel tegenstrijdige informatie te vinden, zowel op het gebied van mondzorg als op het gebied van voeding dat het soms lastig is om mensen mee te krijgen in het advies wat ik geef. Juist door de tegenstrijdigheden die met name via internet te vinden zijn is het (erg) lastig om uit te kunnen leggen wat het beste zou zijn voor die individu.

Werk je wel eens samen met een diëtist? Zo ja hoe loopt dat, zo nee, waarom niet

Op dit moment ben ik in gesprek met een voedingscoach en orthomoleculair therapeut (red:is geen diëtist) in Houten om in samenwerking/samenspraak met haar meer te kunnen doen voor mijn cliënten. Ik heb nu eenmalig bewust een cliënt doorverwezen en die is heel tevreden over de gekregen adviezen. Met de therapeut ben ik nu in de beginnende fase wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen voor onze cliënten maar ook voor de verschillende projecten die lopen op het gebied van voeding, gezondheid en dus ook de gezonde mond. Hopelijk kunnen we op deze manier de gezonde mond ook meer op de kaart krijgen binnen de gezondheidszorg.

Afbeelding: logo dental&mental healthcare

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?