Diabetes: de tandarts spoort op en dietist behandelt!

Opsporen

Parodontitis wordt wel de vijfde diabetes complicatie genoemd en Wijnand Teeuw , onderzoeker aan de ACTA promoveerde in 2017 op onderzoek hiernaar.

‘Omdat parodontitis één van de complicaties is van diabetes, zou de aanwezigheid ervan kunnen fungeren als een vroege aanwijzing voor deze aandoening. Wijnand Teeuw deed onderzoek naar de aanwezigheid van niet-gediagnosticeerde diabetes mellitus onder parodontitis-patiënten.’

Tijdens zijn onderzoek vond hij bij  1 op de 5 mensen met ernstige parodontitis  verhoogde HbA1c-waarden, zonder dat de patiënten hiervan op de hoogte waren.

Op basis van zijn bevindingen concludeert Teeuw dat een tandheelkundige praktijk een goede plek kan zijn voor het screenen op deze volksziekte. Mensen bij wie er aanwijzingen zijn voor (pre-) diabetes of pre-diabetes kunnen zich vervolgens via de huisarts nader laten onderzoeken.

Behandelen

Als de diagnose diabetes mellitus is gesteld is medicatie niet altijd  noodzakelijk. Het is mogelijk om met de juiste voeding het Hba1C te normaliseren. Ik heb het in de praktijk bij tal van gemotiveerde cliënten zelf meegemaakt. Maar een jaar of 6 geleden werd dit nog niet serieus genomen en weggezet als  ‘onmogelijk’

Recentelijk onder leiding van hoogleraar diabetologie Hanno Pijl is hier verandering in gekomen en kan ook de gevestigde orde er niet meer om heen. Met voeding kan je diabetes omkeren. Het beperken van snelle suikers en de totale hoeveelheid koolhydraten zijn hierbij erg belangrijk.

Tandarts, vergeet daarom ook niet je cliënt naar de diëtist te sturen!

Wil je zelf je client op weg helpen? De basis adviezen voor een laag-glycemische voeding (een voeding bij diabetes en ter preventie van) vind je ook terug in het boek voeding en mondgezondheid op bladzijde 31. De folders die we hebben gemaakt over dit onderwerp om aan de cliënt mee te geven vind je in de informed-app.

En het mooie is natuurlijk, minder suiker is ook gelijk goed ter preventie van cariës!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?