Wat tanden vertellen over de evolutie

Professor antropologie Debbie Guatelli-Steinberg schreef een boek over dit onderwerp. Een interview met haar staat op Dental tribune.Haar conclusie is dat veranderingen in de voeding naar een zachte en suikerrijke voeding, een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de toename van malocclusie en cariës. Een reden om deze informatie nog eens bij jullie onder de aandacht te brengen.

De switch naar een cariogene microbiotia

De samenstelling van de orale microbiota van de hedendaagse mens minder divers is dan in populaties die voor de industriële revolutie leefden zo blijkt uit tandsteen gevonden op skeletten . Het onderzoek laat zien dat de orale microbiota veranderen door de overgang van jagers-verzamelaars naar akkerbouwers naar een meer ziektegeassocieerde samenstelling. De microbiota veranderde tot de middeleeuwen niet noemenswaardig. De cariogene bacteriën kregen de overhand tijdens de industriële revolutie (bron).

De ontwikkeling van malocclusie en crowding

De oermens at vlees en groenten ongekookt. Bij hen kwam haast geen malocclusie en crowding voor. Crowding en malocclusie werden voor het eerst gezien 12.000 jaar geleden bij de eerste landbouwers in Zuidwest-Azië. Doordat we ons voedsel gingen snijden en koken werd de functie van de kaak minder belangrijk. Ons kaakbot werd smaller en de gebitselementen kregen minder ruimte. Tegelijkertijd zorgden de granen, die aan ons dieet werden toegevoegd er voor dat onze hersenen zich konden ontwikkelen.  De granen zorgden voor meer energie ( in de vorm van koolhydraten) om de groei en ontwikkeling te faciliteren (bron).

Wat zouden we nu moeten eten volgens de evolutie?

Een dieet hoog in koolhydraten (laag in mono-en disachariden) en laag in eiwit waarschijnlijk een goede basis voor een gezonde voeding. Voor meer informatie hierover lees Gezond en Vitaal oud worden van wijlen collega-arts Henk de Valk. Hij adviseert een voeding op basis van wat de vier gezondste (in leven zijnde volkeren eten) Of lees dit artikel in de Guardian, volgens onderzoekers hebben de Tsimane in de Amazone het gezondste hart.

 

 

 

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?