What’s in the name?

Mondhygiënist,  preventie-assistent of tandartsassistent? De strijd omtrent de titels en bevoegdheden in mondzorg ‘land’  is al lang aan de gang. En zoals altijd heeft iedereen een reden om zijn standpunt te verdedigen.

Misschien kunnen we ons voordeel doen met de overeenkomst die onlangs is gesloten tussen tandartsen voor orthodontie en orthodontisten….

Tandartsen die zich extra hebben verdiept in beugelbehandelingen gaan zich ‘tandarts voor orthodontie’ noemen. (namen als orthodontoloog, beugelspecialist, orthodontisch specialist, tandarts-orthodontist behoren daarmee tot het verleden) en tandartsen die een opleiding tot specialisme in de orthodontie hebben afgerond zijn orthodontisten.

Maar wat biedt deze oplossing de cliënt? Weet die nu het verschil? Wanneer kan ik beter kiezen voor de orthodontist? En wat mag de orthodontist wat de tandarts voor orthodontie niet mag. Ik, als diëtist, kan het er niet uit opmaken…

Ditzelfde geldt voor de preventie-assistent en de mondhygiënist. De preventie-assistent mag tot 3 mm onder het tandvlees en een mondhygiënist mag dieper reinigen. Het is voor de cliënt totaal niet controleerbaar waar het werk van de preventie-assistent ophoudt en dat van de mondhygiënist begint…De meeste cliënten weten immers niet eens hun DPSI (tandvleescijfer). Of nog erger, ze weten niet eens wie hen behandelt!

Maar het probleem speelt zich niet alleen in de tandheelkunde af….Weet de gemiddelde consument het verschil tussen een diëtist, voedingskundige voedingstherapeut, voedingscoach, voedingsspecialist, holistisch therapeut, orthomoleculair therapeut, voedingsadviseur, voedingsdeskundige, gewichts-of voedingsconsulent?

Hoe beoordeel je als consument de kwaliteit van de adviezen? Valt dit te toetsen? En is het aan jouw gegeven advies een voedingsadvies of een dieetadvies? Voedingsadvies mag iedereen geven… Alleen dieetadviezen zijn voorbehouden aan diëtisten. Maar weet de consument het verschil tussen beiden?

In Australië heeft de strijd om het kunstje te mogen uitvoeren hele andere vormen aangenomen. het is chirurgen daar verboden nog voedingsadviezen te geven. Dat zou voor de preventieve taken van de tandarts, mondhygiënist en preventie-assistent desastreus zijn.

Om een klein beetje transparantie aan te brengen heb ik alvast een lijstje gemaakt met de belangrijkste opleidingsverschillen, maar daar is nog lang niet alles mee gezegd…..Wie helpt mij?

Universitaire opleiding (master)

Tandarts (beschermde titel) die je ontvangt na afronden van de opleiding tandheelkunde aan de universiteit.

Voedingskundige ing. (beschermde titel) die je alleen mag gebruiken als je de opleiding Voeding en Gezondheid in Wageningen hebt afgerond.

HBO (bachelor)

Mondhygiënist  (beschermde titel)  ontvang je na afronden van de opleiding mondzorgkunde of in het verleden de opleiding mondhygiëne.

Diëtist (beschermde titel) die je mag gebruiken nadat je de opleiding voeding en diëtetiek succesvol hebt afgerond en je dus vier jaar les hebt gehad hierover

MBO-niveau of ?

Tandartsassistenten, (paro)preventie-assistenten, gewichtsconsulenten

Allerhande titels met voeding/ therapeut e.d.  in de naam kan je jezelf geven na het volgen van een cursus voedingsleer of therapie van welk instituut dan ook, maar een opleiding is niet noodzakelijk. Je mag ook zonder enige opleiding een  bordje ’therapeut’ aan je gevel hangen en een praktijk openen…….

 

 

9 gedachten over “What’s in the name?

 1. Maar hoe en wie gaat dit aan de client overbrengen? Wie neemt hiervoor de verantwoordelijkheid? Gaan wijzelf uitleg geven over ons opleidingsniveau en bevoegdheden, de zorgverzekeraar of de beroepsvereniging? Of wachten we initiatief van patiëntenverenigingen of consumentenbond af?

 2. Helemaal mee eens! Tijdens de Dental Public Health Nazareth Conference wordt juist benadrukt: ‘from volume to value’… niet nog meer vanuit ‘providers’, maar de focus op patients en communities… dus a mindswift among health professionals is needed….

 3. What’s in a name …Het gaat om de bevoegheden/competenties..Belangrijk is het vertrouwen in diegene die de regie heeft en je doorstuurt……..De Tandarts!!. Vertrouw dat je naar de juiste behandelaar doorgestuurd wordt. Geen vertrouwen…., zoek een tandarts waar je wel een goed gevoel bij hebt.

 4. Tip: mondzorgkundige is geen beschermde titel.
  Na opleiding mondzorgkunde behaal je de wettelijk beschermde titel Mondhygiënist ( let op altijd zonder e).

 5. Het betreft de opleiding mondzorgkunde en na het succesvol afronden van die opleiding ben mondhygienist (= beschermde titel). Dit is al ruim een decennium geleden bij wet besloten… een zeer recente variant, die ik las en dus gehanteerd werd door een gerenomeerd mondgezondheidsinstituut: ‘hogeschool voor mondhygiëne’.
  Mondzorgprofessionals zullen onder de noemer mondzorgcoach mensen van meet af aan nog meer bewuster maken van het feit, dat tandenpoetsen moet…, dus doe het dan ook goed (begin bij jezelf)…
  “En er zullen nog meer aanduidingen volgen in mondzorg BV Nederland …” https://www.psynip.nl/uw-beroep/werken-als-psycholoog/de-psycholoog-in-de-spotlight/maak-kennis-mondzorgpsycholoog/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?