Vraag uit de praktijk: checklist droge mond en vieze smaak

Een tijd geleden kreeg ik onderstaande casus toegestuurd met de vraag. Wat te doen? De informatie was te summier om een gedetailleerd antwoord te geven. Ik heb daarom deze checklist droge mond/ vieze smaak gemaakt.

CASUS

De heer Geerts (deze naam is gefingeerd) is onder behandeling bij een diëtist. Hij is 76 jaar oud en heeft ontzettend last van een droge mond en een vieze smaak.

Er is geen medische oorzaak bekend. De heer gebruikt medicatie.  

De heer Geerts heeft een redelijk gezond eetpatroon. Af en toe alcohol (glaasje wijn bij het eten). Het gebruik van kruiden en knoflook verergeren de klachten enorm.  ‘s Nachts het meeste last van het droge mondgevoel. Hij drinkt dan iedere keer wat water.

Een klein snoepje geeft wat verlichting. De heer geeft aan dat zijn mondhygiëne goed is en dat dit niet de oorzaak kan zijn van zijn klachten.

 

Checklist

 1. SYMPTOMEN

Wat verstaat de heer Geerts onder droge mond en vieze smaak? Waar bestaan de klachten van meneer Geerts precies uit?

 • Heeft het droge mondgevoel invloed op het eten ( moeite met slikken, mijden van voedingsmiddelen en/ of vloeistof nodig om te kunnen slikken)
 • Heeft het droge mondgevoel invloed op drink/snoep gedrag ( regelmatig  drinken, wakker worden om iets te drinken, snoepjes gebruiken om te bevochtigen)
 • Wat voelt droog aan? Lippen, gezichtshuid, ogen, binnenkant mond en neus
 • Hoe ‘smaken’ koffie, chocolade en aardbeien? (dit zegt iets over de reuk)

2. MEDISCHE AANDOENING

Welke medische aandoening of symptomen die droge mondgevoel kunnen veroorzaken heeft meneer Geerts?

 • Sjögren-syndroom
 • Hoofd-halskanker
 • stress
 • SLE (Systemische Lupus Erythematodes)
 • RA (reumatoïde arthritis)
 • DMI (diabetes mellitus)
 • MS (multiple sclerose)
 • Hepatitis
 • Sarcoïdose

3. MEDICIJNGEBRUIK

Welke medicijnen gebruikt de heer Geerts. Controleer de afzonderlijke bijwerkingen als ook het effect van polymedicatie.

 • Verschillende medicijnen hebben droge mondgevoel als bijwerking. Polymedicatie is een veelvoorkomende oorzaak van droge mondgevoel. Bepaalde medicatie kan ook leiden tot bittere of metaalsmaak in de mond.

4. VOEDINGSANAMNESE

Hoeveel drinkt meneer Geerts? Te weinig vocht kan de oorzaak van een vieze smaak zijn. Controleer ook of de heer Geerts producten gebruikt die droge mondgevoel verergeren. En welke producten gebruikt de heer Geerts om het droge mondgevoel tegen te gaan?

5. MONDHYGIENE

Op basis waarvan beoordeelt de heer Geerts zijn mondhygiëne? Laat een MH of tandarts de mondhygiëne van de heer Geerts controleren (zeker nu er sprake is van een vieze smaak). Een slechte mondhygiëne kan de oorzaak van de klachten zijn. In de tandheelkundige praktijk is ook de mogelijkheid tot het uitvoeren van een speekseltest.  Hiermee kan de diagnose xerostomie of hyposalivatie gesteld worden. De mondzorg professional kan ook advies geven ten aanzien van preventie van cariës en bevochtigingsproducten.

Samenwerken makkelijker maken met INFORMED-APP

Met de Informed-app kan de tandarts of MH eenvoudig een behandelverslag mee geven aan de client met een exacte status van de mondhygiëne en de eventuele diagnose. Cliënten kunnen alle informatie van het consult bij de tandarts of MH nog eens nalezen. In deze casus zou een verslag met de bevindingen van de arts de diëtist inzicht geven in de bevindingen. Deze inzichten heeft zij nodig voor het opstellen van het stellen van de diëtetische diagnose en het behandelplan.

Voor meer informatie? Bestel het boek Voeding en Mondgezondheid of volg de cursus

 

2 gedachten over “Vraag uit de praktijk: checklist droge mond en vieze smaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?