Voedingsadvies bij parodontitis

Er zijn al diverse studies die een relatie laten zien tussen gezonde voeding en parodontitis. Zo ook deze pilotstudie.

Ik heb de aanbevelingen die de onderzoekers aan de onderzoeksgroep gaven aangevuld en hier en daar gecorrigeerd en voor jullie op een rijtje gezet. Deze adviezen zijn voor gezonde mensen (met overgewicht). Of deze adviezen ook gebruikt kunnen worden bij co-morbiditeit zal individueel beoordeeld moeten worden.

Koolhydraten

Inname van koolhydraten (maximaal 130 gram per dag). Dit wordt wel een low-carb diet genoemd, maar is eigenlijk een koolhydraat-normaal dieet ;-).

Hoe? Het beperken van fructose en (toegevoegde) suikers, zoete dranken, en gezoete ontbijt-en lunchproducten en het verminderen van de inname van graanproducten, rijst en aardappelen.

Groente en fruit

Groente onbeperkt, maar een haalbare richtlijn is 500 gram.

Fruit 400 gram is een haalbare richtlijn en voorkomt ook dat je teveel koolhydraten/fructose binnenkrijgt. Groente en fruit zijn een goede bron van vezels en antioxidanten. Voor extra antioxidanten is groene thee ook een calorie en suikerarme aanrader.

Kies dagelijks voor vitamine C rijk fruit 

Vetten

Omega-3 vetzuren

Deze krijg je binnen door dagelijks visoliecapsules, lijnzaadolie of walnoten te gebruiken. Ook vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren. Kies voor 2 x per week vette vis of 1 x per week vet en 2 keer mager (dit is een richtlijn om te voorkomen dat je te veel toxische stoffen uit vis binnenkrijgt)

Omega-6 vetzuren

Verminder de inname van oliesoorten die rijk zijn aan omega-6 vetzuren zoals zonnebloemolie, saffloerolie en maisolie.

Transvetzuren

Verminderde inname van transvetzuren. Deze kunnen voorkomen in bakkerijproducten, margarine en halvarine. Transvetzuren mijden doe je door geen producten te kopen met geharde vetten.

Verhitte vetten

Bij verhitting gaat de kwaliteit van de olie achteruit. Vermijd daarom gefrituurde gerechten

Vitamine D

Zorg voor voldoende inname van vitamine D en opname van zonlicht. Dagelijks 15 minuten met handjes en gezicht in de zon en voor sommige mensen extra suppletie.

Alcohol

 

Geen. Volgens de laatste inzichten is geheelonthouding het gezondst.

Wat te doen morgen in de praktijk?

Waar vind ik achtergrondinformatie over gezonde voeding?

Achtergrondinformatie over transvetzuren, omega-vetzuren, de voordelen van groente en fruit, toxische stoffen in vis, het verhitten van vetten en goede bronnen van koolhydraten vind je in het boek Voedingspiramide. Wel opschieten ;-). De 4de druk is bijna uitverkocht!

Handige richtlijn voor de praktijk

Voor een voorbeeld voeding kan je de Voedingspiramide gebruiken. Deze voldoet aan de richtlijnen die de onderzoekers schetsen. Als je het fijn vind om iets te kunnen meegeven. Je kan de voedingspiramide hier gratis downloaden. Er bestaat ook een scheurblok, hier kan je zelf aanvullende informatie op kwijt

Nog meer richtlijnen en adviezen……

De Richtlijn Goede Voeding 2015 voor tandartsen en mondhygiënisten.

Voedingspiramide voor de mond

 

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?