Doe de kennistest met je collega’s

In het begin van 2016 werd de kennis van mondzorgverleners (tandartsen en mondhygiënisten) en diëtisten onder de loep genomen door studenten van de Haagse Hogeschool. Hier alsnog, helaas met een behoorlijke vertraging de resultaten en antwoorden.

Resultaten kennistest

Aan de hand van 20 vragen is de kennis getoetst en in totaal zijn de antwoorden van 338 respondenten geanalyseerd. Op basis van deze resultaten kan het volgende geconcludeerd worden:

  • 56% van alle 20 vragen werd door de diëtisten goed beantwoord. Bij de mondzorgverleners was dit 57%.
  • Vragen met betrekking tot zink bij smaakstoornissen, vitamine C en parodontitis, veilige tussendoortjes, voedingsclaims, probiotica bij AAD en adviezen met betrekking tot speekselsecretie werden door 80% van de diëtisten goed beantwoord.
  • Beide beroepsgroepen scoorden minder goed op vragen met betrekking tot de klinische symptomen van coeliakie in de mond. Slechts 3% van de diëtisten en 5% van de mondzorgverleners wisten de symptomen juist te benoemen.
  • De vraag bij welke aandoeningen een B12 tekort een oorzakelijke rol kan spelen, werd slechts door 17 respondenten volledig juist beantwoord.
  • Uit de resultaten bleek dat 56% van de mondzorgverleners niet wist dat reflux oesophagitis een risicofactor is voor tanderosie en/of dit aangepakt kan worden met een dieet. Van de ondervraagde diëtisten was slechts 26% hier niet van op de hoogte.
  • Op het gebied van halitose en de oorzaak van dit veel voorkomende probleem gaf 95% van de mondzorgverleners het juiste antwoord. De helft van de diëtisten gaf hier echter een verkeerd antwoord en dacht dat maagproblemen, i.p.v. problemen die zich in de mond afspelen, de belangrijkste oorzaak van halitose is.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?