Een terugblik in het verleden, wat is er bereikt…. en een kijkje in de toekomst.
Verleden
14 jaar geleden werd voeding niet zo belangrijk gevonden binnen de tandheelkunde. Het had wel invloed op de (mond)gezondheid maar het was niet echt een onderwerp……als je maar goed poetste. Het is 2004. Er wordt minimaal aandacht geschonken aan het onderwerp voeding en mondgezondheid, zowel op de toenmalige opleiding mondhygiëne als op de tandartsopleiding.
Ook op de opleiding voeding en diëtetiek is het onderwerp een ondergeschoven kindje, als ik aandacht begin te vragen voor dit onderwerp door middel van nascholingen, gastlessen en lezingen. Het is inmiddels 14 jaar geleden dat ik de eerste cursus Voeding en Mondgezondheid gaf. Wat is er sinds die tijd veel veranderd! Inmiddels is er een boek verschenen en een e-learning over het onderwerp!
Gelukkig is er geen enkele zorgverlener meer die twijfelt aan de invloed van voeding op de algemene en mondgezondheid!
Heden
Anno 2018, hebben we de tijdsgeest mee. Gezonde voeding en preventie zijn ‘hot’ en de rol van suiker als negatieve ‘influencer’ op onze gezondheid krijgt steeds meer aandacht.
Ik ben blij met de beweging voorwaarts op het gebied van ‘Voeding en Mondgezondheid’.
Er is weer aandacht voor het onderwerp op de opleidingen. Was voedingsleer op de opleiding mondzorgkunde helemaal verdwenen. Inmiddels staat het bij elke mondzorgkunde- opleiding in het curriculum.
De diëtist wordt genoemd in diverse adviezen van het Ivoren Kruis en steeds meer diëtisten en mondzorgverleners werken samen. In 2017 werd zelfs het specialisatie netwerk Voeding en Mondgezondheid onder de vleugels van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten opgezet. Een netwerk van diëtisten en mondhygiënisten (en tandartsen) die samen de rol van voeding een nog prominentere plaats in de behandeling willen geven. Ook vond vorig jaar het eerste congres speciaal voor diëtisten en mondhygiënisten plaats.
Maar ik heb ook nog veel te wensen…..
Bij veel voedingsonderzoek dat wordt gedaan op de opleidingen tandheelkunde en mondzorgkunde, naar de relatie tussen voeding en mondgezondheid is geen voedingskundige / diëtist betrokken. Dit benadeelt onder andere de onderzoeksvertaling van theorie naar praktijk. Ook wordt het vak voeding op deze opleidingen niet altijd gedoceerd door een diëtist/voedingskundige. Helaas is ook bij het samenstellen van de preventie-adviezen van het Ivoren Kruis (nog) geen diëtist betrokken.
In het uitzonderlijke geval dat het onderzoek naar de relatie voeding en mondgezondheid wordt uitgevoerd door een voedingswetenschapper aan een ander onderzoeksinstituut, dan mist vaak de mondzorgverlener als onderdeel van het onderzoeksteam.
Voor mondzorgverleners en diëtisten die hun kennis over dit onderwerp willen vergroten bestaat er de mogelijkheid de e-learning voeding en mondgezondheid te volgen
Toekomst
De aandacht voor het onderwerp voeding en mondgezondheid is gewekt. Grotere groepen mondzorgverleners zijn dagelijks in de praktijk met voeding aan de slag. En ook veel diëtisten slaan ‘de mond’ niet meer over als ze een voedingsadvies geven….
Voeding is een onderdeel van preventie, maar is niet het enige wat je nodig hebt voor succesvolle preventie van klachten. Daarom gaat de focus van de website voeding en mondgezondheid veranderen. Ik blijf over voeding schrijven, maar de site gaat zich meer richten op preventie met informatie over toekomstgerichte zorg, doelmatige zorg, cliëntgerichte zorg, toepassing van innovaties, (multidisciplinair) samenwerken, voorlichting, protocollair werken, gedragsverandering en e-health (toepassingen).
Om de naam van de site beter te laten aansluiten op de inhoud zal de naam veranderen in preventionovercure.com. Ik zal de site niet meer in mijn eentje bijhouden, maar samen met mondhygiënist Tiffany Claus.