Problemen in de mond schakel de diëtist in!

Voeding speelt een hele belangrijke rol bij de preventie van (mond)gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk dat tandartsen en mondhygiënisten standaard een preventieve voedingsanamnese gaan afnemen bij hun cliënten, om zo een volledige risico-inschatting te kunnen maken! Een voedingsanamnese neem je NIET alleen af als je al cariës ziet! Dat is veel te laat. Dat is geen preventie!

Met het afnemen van de preventieve voedingsanamnese krijg je inzicht in de voeding en daarmee ook in de gezondheid van de cliënt. Met de preventieve voedingsanamnese vraag je naar de risico’s voor ondervoeding, eetstoornissen, kwantiteit en frquentie van de inname van suiker, voedingszuren en groente en fruit.

Als je voeding als vak verstaat is het natuurlijk prima om zelf voedingsadviezen te geven. Het is wel aan te raden door te verwijzen naar een diëtist in de volgende gevallen:

  • Als er sprake is van een gecompliceerd voedingsadvies bij co-morbiditeit en er met diverse factoren rekening gehouden moet worden.
  • Als er aanvullend onderzoek nodig is naar bijvoorbeeld voedselovergevoeligheid of voedingsdeficiënties.
  • Als je onvoldoende resultaat bereikt met de voedingsadviezen die je hebt gegeven.

Klik op de link als je aan de slag wilt met de voedingsanamnese of als je graag meer kennis wilt over voeding.

2 gedachten over “Problemen in de mond schakel de diëtist in!

Reacties zijn gesloten.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?