Waar leer ik meer over voeding?

Steeds meer paramedici hebben behoefte aan verdieping met betrekking tot voeding. Een goede zaak. Wil je ook een opleiding gaan doen tot voedingsdeskundige waar moet je op letten?

Ik heb zelf drie orthomoleculaire opleidingen gedaan na mijn opleiding diëtetiek. Ik heb ook lesgegeven aan deze opleidingen. Ik spreek dus uit ervaring. Opvallend is dat veel zorgverleners een complementaire opleiding gaan doen als ze al 10 of meer jaar in het vak zitten. Ik weet niet wat de reden is, maar waarschijnlijk missen ze iets, waardoor ze opzoek gaan naar verbreding, verdieping of verklaringen.

Welke opleiding je ook kiest: Blijf altijd alert. Je moet aan eigen waarheidsvinding doen. Wees geen schaap!

Is de opleiding onafhankelijk?

Als een opleiding is gelieerd, via een stichting aan een bedrijf, wees dan altijd kritisch. Waarom wordt een bepaalde voedingsstof wel belicht en een andere niet. Is dat omdat de formules die het bedrijf verkoopt bepaalde voedingsstoffen bevatten?

De meeste opleidingen tot orthomoleculair therapeut zijn niet compleet onafhankelijk. De stichting wordt meestal gefinancierd vanuit een moederbedrijf dat supplementen verkoopt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar met onvoldoende voedingskennis en medische basiskennis en vermogen tot kritisch denken is het lastig te onderscheiden waarom bepaalde informatie wel en niet naar voren wordt gebracht.

Wie geeft er les?

Er wordt heel veel voedingsleer gegeven en vaak niet door een voedingskundige of diëtist. Het hoeft niet zo te zijn dat iemand geen kennis van zaken heeft, maar zekerheid heb je ook niet. Je wilt toch liever ook niet dat de diëtist je rugklachten gaat behandelen nadat zij een massage-opleiding heeft gedaan.

Een arts heeft 5 dagen voedingsleer genoten gedurende de opleiding geneeskunde. En iemand die een Bachelor of Master heeft hoeft niet per se veel kennis te hebben van voeding, ten zij deze is behaald in de voedingsleer. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat iemand zich naderhand heeft toegelegd hierop.

Wat staat er in de lesstof?

Blijf altijd kritisch ten opzichte van de lesstof. Wat is de bronvermelding. Als er een bepaalde uitspraak wordt gedaan, door welke bron is deze onderbouwd. Informatie van bedrijven is geen betrouwbare bron, diverse opleidingen ook niet per se.

Hoeveel evidence is er voor de bewering?

Soms wordt tijdens opleiding kennis over voeding als een absolute waarheid gepresenteerd. Maar als je dit aan een nader onderzoek onderwerpt blijkt dat dit is gebaseerd op onvoldoende wetenschappelijk onderzoek. Dit betekent niet dat deze kennis in de praktijk niet bruikbaar is, maar wel dat je kritisch moet kijken naar de argumentatie van je advies. Blijf evidence based handelen. Mijn voorkeur heeft daarbij de definitie van Sackett uit 2002.

Alarmbellen moeten gaan rinkelen als een bepaald voedingsmiddel standaard in de ban wordt gedaan voor iedereen: bijvoorbeeld gluten en granen met uitspraken zoals; wij als moderne mensen kunnen dit niet verdragen. Of melk met uitspraken als: dat is voor het kalfje En dus niet voor volwassen mensen.

Aanhanger van één dieet

Oervoeding, vegetarisch dieet, zuur-base dieet of Mediterraan. Wanneer adviseer je deze voedingspatronen en waarom? Dat is altijd de vraag die je jezelf moet stellen. Niet iedereen hoeft een oerdieet te starten om gezond te worden, ook al wordt dit vaak beweerd. Heeft jouw docent stokpaardjes. Blijf kritisch. Er is zowel wetenschappelijk bewijs dat een voeding volgens het vegetarisme, het paleolithisch dieet of het mediterraan dieet ondersteunt. Je advies aan de cliënt hangt af van de behandeldoelen en klachten van de cliënt

Blijf zelfstandig nadenken.

Er is niet één waarheid. Hoe meer je over een onderwerp weet, hoe meer je erachter komt dat de waarheid genuanceerd is en hoe meer je erachter komt hoe weinig je eigenlijk over een onderwerp weet. Blijf kritisch ten opzichte van de aangeboden lesstof op de opleiding.

Wil je kennis over voeding verbreden, kijk dan hier.Vergeet niet kritisch te zijn!

 

 

 

 

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?