Preventie: Wij zetten de eerste stap, wie doet er mee?

Starting with the man in the mirror

Als je een platform omvormt, van “Voeding en mondgezondheid” naar “Prevention Over Cure” dan is daar een reden voor. Wij hebben de wens dat preventie boven curatie komt te staan. Voeding en mondgezondheid is geen doel maar een middel om preventie te bevorderen. Echter in de praktijk stagneert de samenwerking vaak op een gebrek aan (inhoudelijke) kennis over elkaars werkveld(en).  Michael Jackson zong het al: “begin bij de man in de spiegel”. Daarom hebben wij actie ondernomen en hebben we zelf in tijd en kennis geïnvesteerd om de beide werkvelden te kunnen helpen. Maar alleen kunnen wij het niet. Wij ontwikkelen de producten, u kunt deze gebruiken en inzetten!

Lezing 2e diëtisten en mondhygiënistencongres

Ter voorbereiding van de lezing die mondhygiënist Tiffany vandaag geeft, tijdens het 2e diëtisten en mondhygiënisten congres 2018, samen met diëtist Lysbeth Rubingh  werden er al gelijk een aantal problemen zichtbaar die preventie in de weg staan.

 

Belemmering 1

In de gesprekken met Lysbeth kwamen we erachter dat er nog steeds veel onwetendheid is over voeding in relatie tot mondgezondheid. Er zijn nog veel te veel diëtisten en mondhygiënisten die te weinig in-depth kennis over voeding en mondgezondheid hebben.

In de praktijk betekent dit dat een groot aantal diëtisten risico-situaties die de mondgezondheid kunnen schade niet signaleren, zoals verhoogd risico op cariës en tanderosie. En mondhygiënisten die problemen in de mond die de voedingsinname en voedingstoestand beïnvloeden onvoldoende kunnen inschatten, zoals kauw-problemen en droge mond.

Ook blijft risicogedrag soms bestaan omdat van elkaars expertise onvoldoende gebruik wordt gemaakt. Denk hierbij aan de rol van suiker en tanden poetsen ter preventie van cariës. Natuurlijk kan de mondzorgverlener voedingsadvies geven, maar het begeleiden bij voedingsverandering en het adviseren in specifieke situaties gerelateerd aan co-morbiditeit kan de diëtist toch beter. En wat de mondhygiënist kan, kan de diëtist natuurlijk niet.

Vooral jonge enthousiaste diëtisten en mondhygiënisten hebben vaak de financiële middelen niet, om zich voldoende te verdiepen in het onderwerp VOEDING en MONDGEZONDHEID.

Daarom hebben we besloten de prijs van alle e-learnings te verlagen. Wij bieden daarom de basis e-learning voeding en mondgezondheid aan voor 100 euro en de complete  e-learning voor 150 euro. Nu kan voor niemand het uitbreiden van zijn kennis nog een belemmering zijn. En het goede nieuws, ze leveren je ook nog (erkende) studiepunten op. De e-learnings zijn erkend door STADAP, KRT en leveren KRM ERKENDE PUNTEN op !!

Belemmering 2

Veel diëtisten en mondhygiënisten weten elkaar met een beetje moeite wel te vinden maar het is niet altijd duidelijk welke risico-situaties doorverwijzing naar een diëtist of mondhygiënist  noodzakelijk maakt. Daarom hebben we een eenvoudig screenings-en verwijs tool gemaakt. Het invullen is straight forward. In een keer heb je inzicht in de relatie tussen voeding en mondgezondheid.

Voor mondzorgverleners is er al de informed-app, maar nog niet iedereen maakt daar gebruik van. Dit betekent dat bij ontzettend veel cliënten geen preventieve voedingsanamnese wordt afgenomen. Hierdoor wordt geen optimale preventieve zorg geleverd. Voor diëtisten was er nog geen screeningstool, dat risico’s op problemen in de mond in kaart brengt. Daarom hebben wij een gratis screeningstool ontwikkeld voor mondhygiënisten én diëtisten. Met deze digitale tool kun je overal en altijd op je computer, telefoon of tablet een verwijsformulier maken wat directe en duidelijke informatie geeft over de noodzakelijke zorg. Op deze manier maken we samenwerken eenvoudig!

Wordt jij enthousiast van de woorden, preventie, innovatie, verandering en vind je jouw rol als paramedici belangrijk, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. We houden je op de hoogte.