Kenniscentrum
Elke maand interviewen we een inspirerende zorgverlener. Deze maand is Fenne Hoogteijling aan het woord.
Fenne studeerde in 2010 af als mondhygienist aan de Hogeschool Utrecht. Sindsdien werkt ze in een solopraktijk in Soest. De praktijk is bij het ouderlijk huis.
Ik behandel zowel cliënten van mijn vader (die al 42 jaar tandarts is) als cliënten die verwezen worden naar mij door tandartsen uit de buurt.
De sleutelrol. Mijn vak bestaat uit het voorkomen van problematiek in de mond, niets meer, niets minder.
Ik ben opgeleid als de zogenaamde borende mondhygiënist, maar ik wil er bewust niets mee doen.
Mijn praktijk bestaat uit veel gezinnen met jonge en oudere kinderen, in sommige gevallen behandel ik al de 3e generatie die hier cliënt is.
De focus ligt dus op preventief onderhoud. Ik begeleid ouders en hun kinderen vanaf het eerste tandje en seal bij kinderen onder cofferdam maar voer ook parodontale behandelingen uit. De verregaande parodontale problematiek verwijs ik naar een goede parodontologie praktijk in Amersfoort.
De afwisseling, elke dag en elk uur is anders. Het besef dat mensen al jaren geen klachten hebben doordat we goed samenwerken aan een goede mondgezondheid. Kinderen die stralend binnen komen lopen omdat ze het zo leuk vinden. Contacten met cliënten die zo gezellig en soms ook inspirerend zijn dat je tijd tekortkomt omdat je ook wilt bijpraten over meer dan tanden alleen.
Geef je advies over gedragsverandering? (Stoppen met roken, gezonder eten, meer bewegen)
Ja, altijd.Ik ben altijd gericht op het stoppen met roken aspect, maar betreft gezonder eten en meer bewegen hou ik me op de achtergrond. Het komt ter sprake als ik zie dat door het dieet het gebit wordt aangetast en daar maak ik een aantekening van in de kaart. Bij kinderen met tanderosie en caviteiten informeer ik de ouders telefonisch als ze niet bij de afspraak aanwezig waren en vraag hen of ze de volgende keer meekomen.
Met een moeder die orthomoleculair therapeut is en een ex-topsporter als echtgenoot, ontkom ik niet aan het bewust bezig zijn met voeding en voldoende beweging. Ik weet niet beter. Ik eet zo min mogelijk dierlijke producten en probeer onze voeding zo biologisch/dynamisch mogelijk te houden. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar ik zie nu al zoveel jaren de positieve effecten ervan, het werkt!
Ja, vanuit de wetenschappelijke literatuur die er voorhanden is probeer ik dit bespreekbaar te maken. Dat een bepaalde levensstijl kan leiden tot bepaalde (onomkeerbare) aandoeningen. Niet iedereen is zich daar bewust van.
Een zinnetje: ‘wat wilt u zelf en wat verwacht u van mij?’ Is voldoende om te weten wat mijn cliënt in zijn hoofd heeft.
Haha, ja, 80% doet u thuis zelf, 20% doe ik voor u. Ik ben geen EHBO praktijk en verricht ook geen wonderen.
Bloedend tandvlees hoort niet, als u zou bloeden uit uw oog dan zat u vandaag nog bij de huisarts. Hetzelfde geldt voor uw tandvlees. Bloeding is ontsteking, dus een ongezonde mond! Werk aan de winkel dus.
Ik ben goed opgeleid op de HU, maar mijn echte training heb ik gekregen van mijn vader, die, als oud-docent tandheelkunde-parodontologie mij al vroeg in mijn studie naar tandheelkundige congressen heeft meegenomen in binnen en buitenland. Hierdoor is mijn blik verbreed. Ik weet veel over behandelplanning en wat er mogelijk is binnen de tandheelkunde, mits je een goede professional treft. Ook een goede les: niet iedere pocket van 4 is parodontitis.
Iedereen heeft tanden, dus iedereen zal altijd een mondhygiënist nodig hebben.
Ons vak mag niet uitgekleed worden tot een schoonmaakdienst/wasstraat voor tanden, maar moet blijvend worden gezien als een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.
Pubmed voornamelijk
Ik heb geen facebook (meer) en ook mijn Instagram laat te wensen over. Dus ik ben niet volgbaar. Maar samen met 3 collega’s/ondernemers/vriendinnen hebben we stichting Goed Gebekt opgericht. Je kan ons volgen op Facebook onder Goed Gebekt en Tandvleescijfer. Kijk ook eens op www.tandvleescijfer.nl en www.goedgebekt.net.
De instagram-feed van collega Tiffany Claus, altijd verfrissend en inspirerend.
Sushi en chocola van Tony (de melkchocola citroenmerengue editie)