Corona, Voeding EN smaakverlies

Hoe kunnen de mondhygiënist en diëtist de patiënt helpen gezond te blijven van lijf, leden en mond;-)

Reuk-en smaak verlies

Een van de symptomen van besmetting met COVID-19 is reuk- en smaakverlies. Reuk en smaakverlies zijn een risicofactor voor ondervoeding omdat dit kan leiden tot verminderde eetlust en voedingsinname.
Alliantie Voeding in de Zorg heeft een factsheet ontwikkelt voor concrete tips en achtergrond informatie over het aanpassen van voeding bij reuk- en smaakstoornissen. Werk je in een instelling. Zij schreven ook een factsheet over de voedingszorg in instellingen in relatie tot corona

Meewerken aan onderzoek

Heb je cliënten die (vermoedelijk) besmet zijn met COVID-19, het griepvirus of een ‘koudje’?
Het Global Consortium of Chemosensory Researchers (GCCR) onderzoekt de relatie tussen reuk- en smaak en het coronavirus door middel van een wereldwijd uitgezette vragenlijst. Patiënten die de Engelse, Duitse, Spaanse, Franse, Italiaanse, Noorse, Portugese, Zweedse of Turkse taal machtig zijn kunnen meedoen. Op het moment van schrijven is er geen Nederlandse vragenlijst beschikbaar.

Ouderen en ondervoeding

Thuisisolatie verhoogt het risico voor ondervoeding onder ouderen (70+). Dit is ook de groep die extra vatbaar is voor de gevolgen van de besmetting met COVID-19. Tandartsen, mondhygiënisten kunnen nu juist met een preventief consult deze groep in kaart brengen en verwijzen naar de diëtist. Een volledige tool voor het consult op afstand vind je hier. Een groot deel van het consult (met belangrijkste uitzondering het objectieve onderdeel van het tandheelkundig onderzoek kan op afstand worden gedaan en met de risico-analyse kun je hieraan conclusies, behandelplannen, zorgdoelen en concrete afspraken verbinden.

Verwijzen naar de diëtist

Mondhygiënisten en tandartsen die een preventieve anamnese hebben afgenomen kunnen op basis van de risico-analyse doorverwijzen voor voedingsadvies (ter preventie van) ondervoeding. Je kunt hiervoor ook de verwijstool gebruiken. Deze stellen wij gratis beschikbaar om te zorgen dat mondhygiënisten en diëtisten elkaar kunnen vinden.

Verwijzen naar de mondhygiënist

Het is nog onduidelijk in welke mate gezond mondepitheel bijdraagt aan de bescherming tegen corona, Het is wel duidelijk dat gezond weefsel in het algemeen een betere bescherming geeft tegen binnendringende virussen en bacteriën dan dan beschadigd weefsel. Cliënten kunnen ook in Coronatijd vaak voor een online preventief consult bij de tandarts of mondhygiënist terecht. Je kan de gratis verwijstool gebruiken om te screenen of verwijzing zinvol is.

Meer weten over ondervoeding, mondzorg en voeding bij smaak-en reukstoornissen? Misschien is de e-learning iets voor jou?

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?