Interview Mirjam Oosting

Aangenaam kennis te maken!

Mijn naam is Mirjam Oosting, ik ben 25 jaar en woon sinds vorig jaar samen met mijn vriend in Den Haag. Ik ben geboren en getogen in Groningen en heb hier de MBO-opleiding tandartsassistente gevolgd aan het Noorderpoort College Groningen. Na het afronden van deze opleiding, begon het bij mij al vrij snel te kriebelen om verder te studeren. Na een half jaar werken als tandartsassistente bij Freek Dubbeling gaf ik aan meer zelfstandigheid te willen in mijn werkzaamheden. Freek Dubbeling, een gedreven tandarts uit Groningen, spoorde mij aan om verder te gaan studeren. Om deze reden besloot ik mij aan te melden voor de HBO bachelorstudie Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht. Na de decentrale selectie werd ik aangenomen om hier te gaan studeren en begon op 19-jarige leeftijd met de studie.

Bijbaantjes en een minor ondernemen

Naast het studeren was ik werkzaam in diverse algemene tandartspraktijken, een tandartsspoedpraktijk en bij een mondhygiënistenpraktijk. Mijn sociale leventje had ik even op een wat lager pitje gezet. Ook heb ik een interessante stage mogen lopen in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg, hier heb ik stagegelopen binnen de vrijgevestigde mondhygiënistenpraktijk in het ziekenhuis, bij Centrum Bijzondere Tandheelkunde en op de afdeling Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie. In het laatste jaar van de studie heb ik voor de minor ondernemerschap gekozen, welke in samenwerking was met Student Inc. Een echte aanrader! Tijdens deze minor kwam ik erachter dat een eigen praktijk écht iets voor mij is. Ik vind het leuk om altijd met mijn werk bezig te zijn. Vrienden worden ook wel eens gek van mij, dat ik het altijd alléén maar over tanden heb of dat ik hen een tandenborstel probeer aan te smeren 😉

Vertel eens over de nieuwe praktijk?

Focus Mondzorg, dat is de naam van mijn mondhygiënistenpraktijk. Ik ben tot deze naam gekomen, doordat ik altijd gefocust ben op de mondzorg. Hiernaast betekent ‘focus’ het begin van het ontstekingsproces, wanneer je dit op zoekt in het tandheelkundig woordenboek. Ook is focus het punt in het röntgenapparaat waar de röntgenstraling het apparaat verlaat.

Mirjam Oosting in haar nieuwe praktijk

Waar is de praktijk?

Als alles volgens plan verloopt, dan hoop ik per 1 september 2021 open te gaan. De mondhygiënistenpraktijk zal zich vestigen in een BIZ-gebied, in één van de leukste winkelstraten van Den Haag, namelijk aan de Denneweg nummer 66. 

Wie ga je behandelen?

Mijn focus zal liggen op de patiënten in de leeftijdscategorie 25-45 jaar, dit aangezien dit de grootste populatie is binnen het centrum van Den Haag. Ook val ik zelf binnen deze categorie, hierdoor kan ik mij beter inleven in wat deze patiëntengroep belangrijk vindt aan een bezoek aan de mondhygiënist. In beginsel zal ik hier alleen werkzaam zijn en zal ik met name voorlichting -en instructie geven, gebitsreiniging -of parodontale behandelingen uitvoeren bij de volwassen patiënt. Hiernaast zal ik ook mondverzorgingsproducten gaan verkopen van het Zwitserse merk Curaprox. Patiënten kunnen bij mij enkel pinnen. Zij krijgen de factuur per mail toegestuurd en kunnen deze eventueel indienen bij hun zorgverzekeraar.

Voeding in de praktijk van de mondhygiënist. Wat zijn jouw ambities?

Mijn ambities op het gebied van voeding en mondgezondheid is patiënten bewust maken van de invloed van voeding op de mondgezondheid. Ik vraag patiënten naar hun aantal eet -en drinkmomenten op een dag, welke voedingsmiddelen zij op een dag nuttigen. Ik heb het dan met name over zure producten, deze kunnen tanderosie veroorzaken en gevoeligheidsklachten veroorzaken. Hiernaast heb ik het ook over zoete producten, welke kunnen leiden tot gaatjes. En wanneer ik aanslag ik de mond tegenkom, probeer ik te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Tandaanslag kan bijvoorbeeld komen door roken, drinken van koffie, maar ook door voedingsmiddelen zoals sojasaus.

Wil je gaan samenwerken met een diëtist?

Ik sta ervoor open om samenwerkingen aan te gaan met diëtisten in de buurt. Dus mocht iemand het artikel lezen en in de buurt gevestigd zijn van de Denneweg 66 in Den Haag, dan zou ik het leuk vinden als diegene contact met mij opneemt.

Wat heb je nog nodig om de samenwerking mondhygiënist-diëtist vorm te geven?

In het verleden heb samengewerkt met een diëtist in Utrecht. Ik heb toen samengewerkt met orthomoleculair diëtist Eline Meijer, eigenaar van Diëtistenhuis in Zeist. Van deze samenwerking heb ik veel kunnen leren. Ik ben met mijn darmklachten bij Eline geweest en ik van haar toen praktische tips meegekregen, waardoor mijn klachten zijn afgenomen. Samen met Eline hebben Samen met Eline heb ik ook plannen voor de toekomst. (Red:Als hier meer over bekend is zullen we dit kenbaar maken in de nieuwsbrief.)

Wat is de meerwaarde van samenwerken volgens jou? 

Wat mij betreft heeft het een meerwaarde om samen te werken met een diëtist of diëtisten. Ik vind het zelf wel fijn als de diëtist verteld waar zijn/haar kwaliteiten liggen. Eline gaf bijvoorbeeld aan veel te doen op het gebied van darmklachten en te werken met probiotica. Wanneer ik hiervan op de hoogte ben, kan ik makkelijker verwijzen naar de betreffende diëtist. Ook is het fijn om diabetespatiënten te kunnen verwijzen naar de diëtist, of patiënten welke zwanger zijn. Maar dit geldt ook zeker andersom.
Wanneer ik met patiënten spreek, dan komen er altijd wel andere onderwerpen aan de orde. Het gaat niet altijd alleen maar over de mond, het gaat ook over de algemene gezondheid en hierbij hoort een gezonde levensstijl mét gezonde voeding.

Op welke social media kunnen mensen je volgen?

Op social media ben ik met name op Instagram actief met het account @focus_mondzorg. Hier kunnen patiënten mij volgen voor leuke weetjes, hippe mondverzorgingsproducten en patiënten casussen. Collega’s binnen de gezondheidszorg kunnen mij hier natuurlijk ook op volgen, maar men kan mij ook toevoegen op LinkedIn.

Voor welk eten kunnen we je ‘s nachts wakker maken?

Heel slecht, maar ik ben altijd wakker te maken voor een Fuet. Ik weet dat ik minder vlees zou moeten eten, dit doe ik inmiddels ook (op advies van Eline, aangezien hier mijn darmklachten vandaan kwamen). 

Aan welk voorlichtingsmateriaal met betrekking tot voeding en mondgezondheid heb je nog behoefte?

Waar ik nog op zoek naar ben, wat betreft voorlichtingsmateriaal met betrekking tot voeding en mondgezondheid, zijn met name flyers over allerlei onderwerpen, zoals: 

  • Tandaanslag, Hoe te voorkomen en hoe kom ik ervan af?
  • Tanderosie, Water met citroen, is dat nou écht zo slecht?
  • Cariës, Mag ik dan nooit meer cola drinken?
  • Zwanger! Wat kan ik beter niet eten of drinken?

Ik zou het fijn vinden als het voorlichtingsmateriaal toegankelijk wordt gemaakt, met leuke afbeeldingen en met een vleugje humor.

Red: heb jij hier ook behoefte aan? Laat het ons weten!

Wat is jouw take home message?

Mijn tip voor iedereen is: gebruik ragers, want ook tussen de tanden -en kiezen in blijft tandplaque zitten.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?