Diëtist Ahlam Ouali

Ahlam startte in 2017 als eerstelijnsdiëtist bij diëtistenpraktijk Vitasens in Arnhem. De praktijk heeft meerdere locaties en het team bestaat uit verschillende diëtisten met ieder hun eigen expertise. Ahlam beheert samen met twee andere collega’s het Instagramaccount van de praktijk. Lees hieronder haar ervaring met de nascholing Voeding & Mondgezondheid en hoe ze dit toepast in de praktijk!

Wie behandel je?

Ik behandel als eerstelijnsdiëtist allerlei soorten cliënten. Ik zie voornamelijk veel cliënten met welvaartsziekten, zoals metabool syndroom, diabetes mellitus type 2 en cardiovasculaire aandoeningen. Hiernaast zie ik ook cliënten voorbijkomen met andere voeding gerelateerde klachten zoals Prikkelbare Darm Syndroom, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, voedselintoleranties etc. Ik ben van origine Marokkaans en zie hierdoor een relatief grote groep mensen met buitenlandse eetgewoonten. Ik merk dat bij deze groep extra voorlichting over een goede mondgezondheid van belang is. Doordat er vaker gebruik wordt gemaakt van suikerrijke producten en er minder sprake is van structuur in het voedingspatroon, ontstaan er sneller gebitsproblemen. Denk aan cariës, parodontitis etc.  

Ook zit ik in het Covid Revalidatie groep. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende disciplines die cliënten hulp biedt tijdens het revalideren van Covid-19. 

Wat valt je vaak op met betrekking tot voeding en mondgezondheid in de praktijk?

In de praktijk blijkt dat velen zich niet beseffen dat voeding van grote invloed is op de gezondheid van de mond. Zoals wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld te veel suikers en tussendoortjes gebruiken. Cliënten hebben niet door dat dit een negatief effect kan hebben op het gebit. Tijdens de anamnese probeer ik zoveel mogelijk door te vragen over welke klachten de cliënt ervaart, denk aan een droge mond of een vieze smaak etc. Ik maak regelmatig gebruik van de checklist voor niet-mondzorgverleners. Aan de hand van de antwoorden neem ik een voedingsanamnese af. 

Checklist voor niet-mondzorgverleners

Boek Voeding & Mondgezondheid bladzijde 252

Wat doe je met het thema voeding en mondgezondheid?

Ik heb op het spreekuur een leuke poster hangen van het Voedingscentrum met hoeveel suikerklontjes dranken kunnen bevatten. De poster gebruik ik vaak ter preventie maar ook om weer te geven hoe zoet onze dranken kunnen zijn, als er al sprake is van gebitsproblemen bij de cliënt. Dit is voor de cliënt de eerste stap naar een stukje bewustwording. Bij cliënten met een migratieachtergrond is het van belang om extra rekening te houden met de cultuur, normen en waarden. En vergeet niet, de mogelijkheid van een suikerrijke voedingspatroon. Tandenpoetsen is vanuit de eerste generatie niet vanzelfsprekend. Het komt regelmatig voor dat ze gebruik maken van de ‘Miswak’ of ook wel de ‘Siwak’ genoemd. Het is een takje van een boom wat in het Midden-Oosten groeit. De miswak staat erom bekend dat het ingrediënten bevat die de mondgezondheid kan bevorderen. Het is een traditioneel alternatief voor de moderne tandenborstel. Dat kan een van de redenen zijn dat tandenpoetsen niet of minder wordt aangeleerd tijdens de opvoeding. Het zou mooi zijn als er in de toekomst voorlichtingsmateriaal ontwikkeld kan worden in hun eigen taal. 

Met welke mondzorgprofessionals werk je samen?

Sinds kort werk ik samen met een mondhygiëniste in Arnhem. Ik richt mij momenteel op diabetici met parodontitis. Zij verwijst ook met name diabetespatiënten door met een migratieachtergrond. Ik verwijs cliënten door met een kwetsbare gezondheid (denk aan chemotherapie of long-Covid). Momenteel verwijst de mondhygiënist naar onze website, waarbij mensen een intakegesprek met een gespecialiseerde diëtist kunnen inplannen. Bij een doorverwijzing maken we gebruik van Siilo (beveiligde manier van communiceren binnen de gezondheidszorg). Waarbij er aanvullende gegevens en/of aandachtspunten worden vermeld. Het plan is om meerdere mondhygiënisten te benaderen voor een eventuele samenwerking. Mochten andere mondzorgprofessionals uit Arnhem dit lezen en eventueel een samenwerking aan willen gaan, dan hoor ik het graag!

Ahlam wil graag samenwerken met meer zorgprofessionals.

Meld je bij haar aan als je in de omgeving van Arnhem werkt.

Hoe reageren patiënten?

Cliënten reageren vaak positief, omdat mondproblematiek niet altijd in relatie wordt gebracht met voeding en leefstijl. Vorige week kwam er een cliënt met diabetes op intakegesprek. Meneer dacht dat het gesprek over minder eten en meer drinken zou gaan. Tijdens de voedingsanamnese wees ik naar de bovengenoemde poster van het Voedingscentrum en vertelde ik meneer dat het belangrijk is om naar de suikerinname te kijken. Omdat suiker van grote invloed is op de bloedglucosewaarden maar ook op het gebit. Meneer keek mij lachend aan en zei ‘’ Volgens mij doe je van alles hé, je bent een diëtist, leefstijlcoach, psycholoog en ook nog eens tandarts!!! Ik ben aan het goede adres’’.

Positieve feedback

Tijdens het vervolgconsult komt dan ook vaak naar voren dat ze positief verrast waren, omdat ze dit soort adviezen niet verwachten bij een diëtist. Door meer kennis te beschikken over de mondgezondheid en de oorzaken en gevolgen op korte en lange termijn, kan ik mijn cliënten net iets verder helpen. De meerwaarde voor mij begint met de bewustwording en eindigt met gedragsverandering op lange termijn.  Tijdige signalering en aanpak van problemen t.o.v. voeding of mondgezondheid dragen bij aan een betere kwaliteit van leven.

Bij welke ziektebeelden/ problemen in de mond voeding verwijzen jullie naar elkaar?

De mondhygiënist geeft vaak zelf een aantal algemene voedingsadviezen, zoals het beperken van suikerhoudende dranken of het verminderen van het aantal eetmomenten. Normaliter verwijst de mondhygiënist door wanneer er sprake is van slechte eet- en drinkgewoonten. Ze gebruikt hiervoor een screeningslijst met aandachtspunten rondom voeding en mondgezondheid. 

Een voorbeeld voedingsscreeningslijst vind je in de informed-app

Informed-app.nl

Betaalt de cliënt het consult zelf?

De dieetbehandeling wordt tot drie uur per jaar vergoed vanuit de basisverzekering.
Dit telt voor volwassenen (boven de 18 jaar) mee bij het verplicht eigen risico.
Voor kinderen geldt geen eigen risico. Ik zie veel cliënten die onder de ketenzorg (diabetes, copd, cardiovasculaire risico’s) vallen, de consulten vallen dan niet onder het verplicht eigen risico en worden volledig vergoed. De boven genoemde informatie wordt altijd in een afspraakbevestiging vermeldt en aan het begin van een intakegesprek. 

Wat was een echte eyeopener tijdens de cursus voeding en mondgezondheid?

Een echte eyeopener was dat het gebit zo belangrijk is. Ik zie het gebit nu als de boodschapper van ons lichaam. Als het gebit niet in balans is (ontstekingen, bloedend tandvlees etc.), dan is het lichaam ook niet in balans. 

97% van de cursisten zegt veel nieuw dingen te leren. 3% heeft geen mening

Evaluatie nascholing januari 2022

Heb jij de nascholing Voeding & Mondgezondheid al gedaan?
Misschien is dit iets voor je?

Op welke social media kunnen mensen je volgen?

Ik ben in mijn vrije tijd veel bezig met voeding en behoort gezond en lekker koken tot mijn passie. Ik deel dan ook regelmatig gezonde en eenvoudig te bereiden recepten op Instagram. Iedereen kan mij volgen op @marokkaansedietist. 

Welke facebookpagina of Instagram-feed vind je echt de moeite waard?

Ik heb meerdere websites en accounts die ik leerzaam vind. Ik volg het platform van Marijke Berkenpas van I’m a Foodie graag. En het IG-account van @drmarkhyman. 

Voor welk eten kunnen we je ‘s nachts wakker maken?

Voor sushi en tajine (Marokkaanse stoofpot).

‘Een gezond lichaam bevordert een gezond ziel en een gezond ziel bevordert een gezond lichaam’.

Ahlam OUali
Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?