Suiker EFSA conclusies

Suikers zijn een bron van energie. Glucose is nodig om organen zoals het hart en hersenen van energie te voorzien. Glucose maakt het lichaam zelf vrij uit zetmeelrijke voedingsmiddelen en worden door het lichaam als glucosebron gebruikt. Overtollige suikers in de voeding worden in het lichaam opgeslagen o.a. als vet voor later gebruik. Als deze opgeslagen ‘voorraad’ niet wordt gebruikt, kan dit in de loop van de tijd ophopen en tot gezondheidsproblemen leiden.
En het is natuurlijk bekend dat suikerconsumptie tandcariës veroorzaakt.

Totaal suiker

De totale hoeveelheid suiker kan je verdelen in verschillende categorieën. De EFSA verdeelt de hoeveelheid suiker in vrije suikers, inclusief toegevoegde suikers, en natuurlijke suikers.

Natuurlijke suikers zijn suikers die voorkomen in melk, fruit en groente. Ze worden natuurlijke suikers genoemd als ze voorkomen in het intacte product. De suikers in groente-en fruitsap zijn vrije suikers. Als lactose toegevoegd is aan een product is dit ook een vrije suiker. Honing, siroop, kristalsuiker en vruchtenconcentraat zijn ook voorbeelden van vrije suikers.

Welke vrije suikers eten wij vooral?

De vrije suikers die Europese volwassenen voornamelijk binnenkrijgen komen uit 100% sap en sap uit vruchtenconcentraat, bakkerswaren, suiker uit de suikerpot, gesuikerde dranken, waaronder frisdrank en snoep. Kinderen tot 18 jaar krijgen daarnaast veel suikers binnen door gezoete melk dranken.

Advies

De EFSA concludeert dat er genoeg bewijs is om aan te bevelen dat de inname van toegevoegde en vrije suikers in de voeding zo laag mogelijk moeten zijn. De wetenschappers is het niet gelukt om een ​​op wetenschap gebaseerde maximale inname (Tolerable Upper Intake Level) vast te stellen, maar zij bevestigen wel de verbanden tussen suikers en een scala aan gezondheidsproblemen.

Suiker en gezondheid

Toegevoegde en vrije suikers worden in verband gebracht met obesitas, leverziekte, diabetes type II, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Als de vrije suikers worden geleverd door suikerrijke drankjes komt daar ook nog eens jicht, zwangerschapsdiabetes en kans op een kleine baby bij. Bij cardiovasculaire aandoeningen en jicht speelt fructose een rol. Het risico op cariës verhoogd als de totale inname van suiker (vrij en natuurlijke suikers) hoog is. Maar je kan geruststellend concluderen dat het moeilijk is teveel suikers binnen te krijgen als je vooral onbewerkt eet. Een voorbeeld van een onbewerkte voeding kan je eenvoudig downloaden in de webshop

Meer lezen?

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?