Orthodontie: eten met een beugel

Waarom krijgen ‘beugelaars’ een voedingsadvies?
De belangrijkste doelen zijn de beugel niet beschadigen en de tanden vrij houden van cariës en tanderosie. In deze blog de aandachtspunten bij verschillende typen beugels en meer over de preventieve voedingsanamnese.

De extra aandacht bij een beugel is omdat tanderosie occlusaal wel goed vast te stellen is , maar moeilijk te monitoren. En doordat er makkelijk etensresten achter een beugel blijven vastzitten, is er een groter risico op caviteiten.

Caviteiten

Witte vlekken die om de beugel kunnen ontstaan zijn beginnende gaatjes. De vlekjes gaan niet meer weg en worden zichtbaar als vierkantjes nadat de beugel uit de mond is gehaald. De blijvende vlekken, zijn opvallend en maken de tanden minder aantrekkelijk en dat terwijl veel mensen een beugel dragen vanwege het effect op het uiterlijk. Om caviteiten te voorkomen is het belangrijk dat de plak niet te veel opbouwt en niet te lang op de tanden blijft. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat cliënten dagelijks de tanden reinigen en letten op wat ze eten. Tot zover niets nieuws

Het advies om cariës te voorkomen komt overeen met de standaard preventie regels

 1. Het verminderen van koolhydraten met een hoge cariogeniteit;
 2. Het verkorten van de consumptietijd en verblijfsduur in de mond;
 3. Het stimuleren van van speekselproductie door kauwen;
 4. Het verlagen van de suikerinname in totaal.

Voor patiënten:

 1. Let op de cariogeniteit van de koolhydraten. Eet, zo min mogelijk producten met toegevoegde suiker.
 2. Eet en drink zo min mogelijk producten met suiker over de dag. Dit doe je door niet vaker dan 7 x per dag iets te eten of te drinken. Door goede maaltijden te eten vermindert trek in tussendoortjes.
 3. Drink water of groene thee (zonder suiker en melk). Onder thee verstaan we geen boba tea en ice tea. Het belangrijkste advies is water drinken en geen dranken zoals frisdrank, energydrink, sportdrank en vruchtensap. Die bevatten zuren die het glazuur van de tanden aantasten (fruitzuren en fosforzuur) en suikers. De light varianten zijn daarom ook niet geschikt om te drinken. Ze kunnen tanderosie veroorzaken
 4. Kies voor producten met een korte consumptietijd en verblijfsduur. Hoe langer eten in de mond blijft hoe makkelijker het voor caviteiten kan zorgen (gaatjes). Vooral plakkerig voedsel blijft lang in de mond.
 5. Zorg voor voldoende speekselstimulatie door producten te eten waar je op moet kauwen

Adviezen om beschadiging aan een beugel te voorkomen

Plakkerig voedsel veroorzaakt niet alleen cariës, het kan ook de beugel beschadigen. Pindakaas, caramel, toffees, en kauwgom worden daarom afgeraden.

Harde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de brackets loslaten door het afbijten. Denk aan stokbrood, appel, hard snoep en noten. Omdat fruit belangrijk is kan je appels aanbieden door ze in kleine stukjes te snijden. Ook kan je voor zachte fruitsoorten kiezen, vooral in de zomer is het aanbod zacht fruit groot. Dit geldt ook voor groente. Harde groenten kan je raspen, stomen of koken.

Voedingsadviezen vooraf aan het behandeltraject

Breng vooraf de voeding in kaart door een dagboekje, voedingsanamnese, een voedselfrequentielijst. De keuze is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Iedere methode heeft zijn voor-en nadelen. De voedselfrequentielijst kan de client zelf invullen in de wachtkamer. Het dagboek doet de client thuis en de voedingsanamnese heeft plaats tijdens het consult.

Veel mensen die beginnen aan een behandeling zijn in hun tienerjaren. Sluit in de voorlichting aan bij de belevingswereld van pubers, uiterlijk is belangrijk,  erbij horen en de eerste zoen…Maak ook zeer duidelijke (SMART) afspraken over welke voedingsmiddelen ze wel en niet kunnen gebruiken en hoe vaak. Bijvoorbeeld alleen in het weekend.

Wil de client graag een clear retainer, zoals Invisalign?

Bij een clear retainer heb je geen last van minder zicht op het tandweefsel, maar toch is het handig vooraf de impact op de voedingsinname te bespreken.  

 • Laten de leefomstandigheden het toe om de invisalign dagelijks minimaal 20-22 uur in te houden? (zakendiners, borrels beperken deze tijd bijvoorbeeld).
 • Is het voor de client mogelijk om na iedere maaltijd de tanden goed te reinigen? (is hij veel onderweg, is er beschikking over water, werkomstandigheden, etc).
 • Kan de cliënt het aantal eetmomenten beperken? (ivm gezondheid (ondergewicht/ specifiek dieet) of werkomstandigheden (chefkok))
 • Is er risico op ondergewicht? (vul de risico-analyse in)
 • Hoe belangrijk is het visuele aspect?

Voedingsadviezen zijn er bij clear retainers ook op gericht om caries en tanderosie te voorkomen. Met de retainer in kan de client alleen water drinken. Geen zoete, hete of zure dranken.

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?