E-learning Tandarts

ID: 425530
20 KRT punten
Verplichte vooropleiding: Opleiding tandheelkunde

U kunt de modules ook los volgen!

UP-to-DATE en uitgebreid met nieuwe onderwerpen!

Leefstijladviezen zijn steeds belangrijker in de tandartsenpraktijk. De nieuwe richtlijn voor parodontologie besteedt er uitgebreid aandacht aan. De tandarts is natuurlijk niet onbekend met de invloed van voeding bij cariës. Suiker is een van de belangrijke oorzakelijke factoren.

Wat leer je?

Hoe herken je voedselgerelateerde problemen? Welke adviezen geef je erbij? Wat is de wetenschappelijke onderbouwing of consensus? En wanneer verwijs je nu door naar een diëtist of logopedist? Allemaal vragen waar je in deze e-learning antwoord op krijgt. Deze e-learning is in samenwerking met tandarts op maat gemaakt op de behoefte en praktijk van de tandarts, die meer willen weten over voeding en mondgezondheid en verdieping zoeken.
U leert wat er tot nu toe bekend is over de invloed van voeding op de mondgezondheid en hoe dit te gebruiken in de praktijk.

Voeding is een integraal onderdeel van onze gezondheid. Inmiddels weten we veel over de relatie tussen goede voeding en een gezonde mond.

Leerdoelen:

Na de cursus kunt u en weet u:

  • Welke rol de verschillende macro-en micronutriënten hebben op de mondgezondheid en het gezond houden van de slijmvliezen, microbioom en de onstekingsreactie,
  • Hoe je de afweer kan versterken met voeding
  • Hoe je voedselgerelateerde aandoeningen, zoals glutenintolerantie in de mond herkent
  • Hoe voeding de parodontale gezondheid beïnvloedt
  • Hoe voeding de samenstelling van de biofilm beïnvloedt
  • Hoe voeding de samenstelling van het (orale) microbioom beïnvloedt
  • Hoe met voeding (en leefstijl) het immuunsysteem bij parodontitis te versterken is
  • wat de rol is van antioxidanten, radicalen en cytokinen bij parodontitis in relatie tot voeding
  • Wat de invloed van het lichaamsgewicht is op het ontstaan en verloop van parodontitis
  • Wat de rol is van insulineresistentie bij klachten in de mond
  • Wat de rol is van vitamines en mineralen bij het gezond houden van de mond
  • Wat de rol is van diverse nutriënten in relatie tot cariës, aften, cheilitis angularis, koortslip en parodontitis
  • Welke voedingsadviezen u kunt geven ter preventie van cariës, parodontitis, gebitsslijtage en hoofd-halskanker
  • Welke voedingsadviezen u kunt geven ter aanvulling op de behandeling van parodontitis
  • Welke voedingsadviezen helpen bij reuk-en smaakstoornissen, kauw-en slikproblemen
  • Op welke manier en in welke mate voeding een rol speelt bij aften, mondbranden en glossitis
  • De invloed van gebitsproblemen op de voedselkeuze
  • Holistische kijken naarziekte, voeding, gedrag en mondgezondheid
  • Hoe voeding de mondgezondheid (zowel de harde als de zachte tandweefsels) beïnvloedt.
  • Welke rol de verschillende macro-en micronutriënten hebben op de mondgezondheid en het gezond houden van de slijmvliezen
  • Hoe je voeding inzet binnen de bestaande behandelrichtlijnen
  • Het verwerven van een eigen visie op de voedingsvoorlichting als onderdeel van de praktijk
  • Een praktisch voedingsadvies te geven aan uw cliënt en naar de juiste zorgverleners te verwijzen.

Na de cursus heeft u meer inzicht in de rol van voedingsstoffen, voedingsmiddelen, voedingspatronen en voedingsgedrag. Dit geeft u aanknopingspunten voor nieuwe behandelperspectieven.

De lesstof bestaat uit tekst, aangevuld met filmpjes en (wetenschappelijke) artikelen. Deze worden afgewisseld met vragen en casuïstiek. De filmpjes en bijgevoegde literatuur is deels Engelstalig. U heeft geluid nodig om de gesproken tekst tijdens de filmpjes te kunnen beluisteren. Kennistoets wordt afgenomen na afloop van de e-learning. U heeft na aankoop 12 maanden de tijd om de e-learning met goed gevolg af te ronden. Een kennistoets wordt afgenomen na afloop van elke module. 

INHOUD VAN DE CURSUS

Louise Witteman (diëtist) en sinds 2004 gespecialiseerd in dit onderwerp, schreef de e-learning. Tandarts Noortje Koper-van der Maat speelde een cruciale rol bij het afstemmen van de e-learning op de behoefte en praktijk van de tandarts. De eindredactie werd gedaan door Majorie Former.

MODULE I
De de directe en indirecte invloed van voedingsmiddelen, voedingsstoffen (macro-en micronutriënten) op de mondgezondheid
Praktische voedingsadviezen en verpakkingen lezen, inclusief wetgeving

MODULE II
De rol van voeding bij de preventie en behandeling van:

  • Monddroogte
  • Cariës
  • Gebitsslijtage

MODULE III
De invloed van leefstijlziekten en de rol van voeding bij de preventie en behandeling van:

  • Parodontitis en gingivitis
  • Aften
  • Mondbranden
  • Glossitis
  • Cheilitis angularis
  • Koortslip

MODULE IV
Voedingsadvies in overleg met andere disciplines
De rol van voeding bij de preventie en behandeling van:

  • Hoofd-halskanker
  • Kauwproblemen
  • Slikproblemen en slikangst
  • Smaak-en reukstoornissen
  • Mondproblemen

WAT DE CURSISTEN ZEIDEN:

27-09-2020
………….IK VOND HET VOOR DE REST EEN NUTTIGE EN LEERZAME CURSUS,….
TANDARTS GK

20-04-2020
IK HEB DE ELEARING AFGEROND! IK VOND HET ERG LEUK OM TE DOEN. VOORAL DE MANIER WAAROP HIJ IS OPGEZET VOND IK ERG PRETTIG. OVERZICHTELIJK, MAKKELIJK PROGRAMMA.
TANDARTS NK

Stel je vraag
Hoi, kan ik je helpen?
Hoi! Leuk dat je Voeding en Mondgezondheid bezoekt. Waar kan ik je mee helpen?